ua en ru

І.Калєтнік: Мета Держмитниці - збільшити доходи держбюджету на 20 млрд грн за рахунок ліквідації каналів контрабанди.

Нове керівництво Держмитниці поставило амбітну мету: збільшити доходи держбюджету на 20 млрд грн за рахунок ліквідації каналів контрабанди. Про це в інтерв'ю «Комерсант-Україна» заявив глава відомства Ігор Калєтнік.

«У квітні-травні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року Держмитниця зібрала податків на суму 6,5 млрд грн. Але як формується план? Наприклад, в травні Мінфін поставив завдання Енергетичній регіональній митниці зібрати 3,477 млрд грн, така ж цифра була в квітні. А газу було оформлено в квітні всього на 1 млрд грн. Звідки беруться ці 3 млрд грн, якщо газу немає? У травні до держбюджету було перераховано 5,567 млрд при плані 9,6 млрд грн (на 1 млрд грн більше, ніж в травні минулого року). Невиконання відбувається через відсутність газу, і навіть цих невеликих надходжень не буде через введення нульової ставки ПДВ. Головне - динаміка і те, наскільки ми можемо збільшити збір податків за рахунок достовірності декларування і збільшення митної вартості. За п'ять місяців ми зібрали 32 млрд грн, стільки ж минулого року, але 8 млрд грн в 2009 р. - це платежі з газу, яких зараз немає. Так хіба це не успіх митниці, що 8 млрд грн ми дали за рахунок достовірності декларування? Мінекономіки фіксувало зростання платежів від імпорту на 14%, ми показали 30%, хоча тільки почали працювати», - зазначив він.

Він повідомив, що зараз зростання імпорту по окремих групах товарів складає від 15% до 30%, але це зростання не податкоємкого імпорту. «Втім, мої обіцянки про збільшення платежів до держбюджету на 20 млрд грн ми виконаємо», - сказав глава відомства.

За його словами, цього року планується імпортувати 36,5 млрд куб. м проти 65,8 млрд куб. м минулого року. Це зменшить збір по ПДВ на 35% - з 20,8 млрд грн до 13,5 млрд грн. «А якщо Президент підпише закон, що передбачає скасування ПДВ при імпорті, то цих платежів взагалі не буде. Я думаю, що уряд серйозно прорахував цей варіант, адже є загальнодержавна позиція, хоча це і не у відомчих інтересах», - зазначив І.Калєтнік.

Відповідаючи на питання, чи буде Мінфін коректувати план для Держмитниці з урахуванням відсутності платежів по газу, він сказав: «На червень його не корегували і залишили у розмірі 9,713 млрд грн. Це дуже цікавий план. Енергетична митниця, як я вже говорив, отримала плани на квітень і травень по 3,5 млрд грн, Київська регіональна митниця - по 2 млрд грн. У червні остання дасть, за нашими підрахунками, 1,7-1,8 млрд грн при щоденних перерахуваннях на суму 80 млн грн. До вересня ми вийдемо на 100 млн грн на день. Але для Енергетичної митниці Мінфін на червень не прописував окремий план, а поставив для митниць Києва 4 млрд грн. Аналіз планів Мінфіну показує, що вони не відповідають ні фактичним тенденціям, ні макроекономічним показникам. Держмитниця підготувала матеріали, що свідчать про безпідставність і економічну недоцільність такого планування».