ua en ru

І.Акімова: Одним з пріоритетів Національного плану дій на 2011 р. є запуск і просування процесу приватизації

Одним з пріоритетів Національного плану дій на 2011 р. з впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 рр., підписаного Президентом України Віктором Януковичем, є запуск і просування процесу приватизації. Про це на брифінгу заявила перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Пріоритет на 2011 р. національного плану дій - запустити і просунути істотно вперед процес приватизації. От чому в національному плані в якості основних завдань на 2011 р. стане затвердження державної програми приватизації, внесення необхідних змін до законодавства про приватизацію. Зокрема, виділення групи об'єктів, які підлягають приватизації вже в 2011 р. і скорочення кількості об'єктів, які взагалі не підлягають приватизації в осяжному майбутньому. Це насамперед стосується енергетичного сектора. От чому Президент піднімав особливе питання,.. яким чином виконуються завдання національного плану дій з підготовки енергетичного сектора до продовження приватизації", - заявила І.Акімова.

За її словами, енергетичний сектор є сам по собі одним з пріоритетів на 2011 р., що пов'язано з проблемою тарифоутворення, диверсифікацією джерел імпортних постачань енергоресурсів, з "проблемою реструктуризації самою компанією НАК "Нафтогаз України": "Це питання теж розглядалося на минулій керівній раді, і це проблема продовження приватизації в енергетичному секторі".

Також вона підкреслила, що іншим не менш важливим пріоритетом національної програми є реформування аграрного ринку і відповідна підготовка законодавчої і технічної бази для введення з 1 січня 2012 р. ринку сільськогосподарської землі: "От чому серед національних пріоритетів на 2011 р. стоїть законодавча база. Це насамперед (земляний) кадастр, контроль за використанням землі, законодавча база з консолідації сільськогосподарської землі і законодавча база під надання земельних ділянок сільськогосподарського призначення в якості застави при кредитуванні. Ці питання мають бути закриті до кінця 2011 р., щоб з 1 січня нормально запрацював ринок сільськогосподарських земель".

Не менш важливим І.Акімова назвала питання дерегуляції, передбачене як пріоритет в національній програмі, оскільки "більшість законодавчих актів по темі дерегуляції були прийняті в 1 кварталі і зараз до кінця літньої сесії, до відходу парламентаріїв, я сподіваюся, частина, що залишилася, буде прийнята".

Як пояснила перший замглави АП, ці документи пов'язані зі спрощенням видачі дозволів, зменшенням кількості дозволів, спрощенням ліцензійних рішень для різних напрямів бізнесу. "Є один напрям, який поки що не закритий, але теж має бути закритий до відходу парламентаріїв на канікули. Це тема адміністративних послуг", - відзначила вона.

Також серед пріоритетів національної програми І.Акімова відзначила продовження фіскальної і монетарної стабілізації. "Тут одним з головних напрямів було вирішення проблемних банків. Ви знаєте, що це рішення по суті було вже ухвалене протягом 1 кварталу під час роботи місії МВФ, коли було ухвалено рішення про те, що "Родовід Банк" підлягає ліквідації, перетворенню... у "поганий" банк, банк "поганих" активів. І останні два проблемні банки підлягають докапіталізації. Тому частина завдань, які падали на 1 квартал в цій області, вже виконані... Ще одне завдання - ухвалення законодавчої бази для врегулювання проблем з державним боргом для того, щоб протягом 3-4 років понизити рівень держборгу в Україні", - додала перший замглави АП.

Вона відзначила, що всього національний проект містить в собі більше 800 заходів по 21 напряму і демонструє завдання державних структур на найближчих 3,5 року: "Він дає інструмент відстежування, де відбувається уповільнення темпів і де спостерігається відхилення від окресленого шляху".

Нагадаємо, сьогодні був опублікований Національний план дій на 2011 р. з впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 рр.