ua en ru

Human Rights Watch повідомила, що в Місураті знайдені вражаючі елементи касетних бомб

Правозахисна організація Human Rights Watch повідомила, що в лівійському місті Місурата були знайдені останки касетних бомб. HRW звинувачує у використанні касетних артилерійських боєприпасів військових Муаммара Каддафі.

"Ми виявили, що ці три снаряди виявилися так званими касетними бомбами, що вибухнули поблизу Місурати кілька ночей тому. Ми розмовляли з очевидцями, і вони стверджують, що подібні снаряди і раніше використовувалися лівійськими військами. І в нас є докази - знайдені вражаючі елементи", - заявила Емма Делі, директор з комунікацій HRW.

Елементи касетних снарядів, що не розірвалися, становлять найбільшу небезпеку. Вони можуть прийти в дію при найменшому контакті через багато років. Фахівці встановили, що вони були іспанського виробництва.

Але влада Лівії продовжує стояти на своєму. Верховне командування заявило, що "в лівійській армії не було жодного солдата, який пройшов би спеціальну підготовку для використання такого типу зброї".

Нагадаємо, 15 квітня міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила проурядові сили Лівії у використанні касетних бомб, які заборонені в більш ніж сотні держав. Уряд Лівії відкинув звинувачення, вимагаючи доказів.

Касетними називають тонкостінну авіабомбу, споряджену дрібними бомбами різного призначення. Через недосконалість детонаторів суббоєприпаси касетних бомб часто не вибухають, фактично перетворюючись на протипіхотні міни. Багато правозахисних організацій вважають касетні бомби негуманною зброєю і домагаються їх заборони.

З 15 лютого 2011 р. у Лівії почалися масові акції протесту проти режиму М.Каддафі. Країна розділилася на дві частини. На заході М.Каддафі, як і раніше користується серйозною підтримкою, однак схід в масі своїй виступає проти нього. Протиборство сторін вилилося у громадянську війну.

17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації М.Каддафі здійснювати польоти над лівійською територією, заявивши, що правитель країни бомбить з повітря мирних громадян. Після цього по військовим і промисловим об'єктам, які знаходяться під контролем сил М.Каддафі, почала наносити авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування коаліцією взяв на себе НАТО.