ua en ru

Human Rights Watch передала в ГПУ скарги побитих учасників Євромайдану

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch передала в ГПУ скарги побитих учасників Євромайдану. Про це повідомляє прес-служба організації.

"Ми пишемо, щоб висловити серйозне занепокоєння поводженням з особами, які були за законом визнані або прагнуть бути визнаними потерпілими у кримінальній справі про зловживання владою з боку міліції під час подій на майдані Незалежності в Києві 30 листопада, а також з тими, хто перебуває під слідством за участь у заворушеннях і непокору наказам міліції під час подій 1 грудня на вул. Банковій.

Дослідники Human Rights Watch спілкувалися окремо з десятьма учасниками подій, що відбулися 30 листопада на Майдані Незалежності в Києві та 1 грудня на вулиці Банковій. Семеро з них надали послідовні і серйозні свідчення про тиск і залякування з боку співробітників правоохоронних органів, які проводять розслідування обох подій. Деякі з них стверджували, що слідчі не відповіли на їхні прохання бути визнаними у якості потерпілих в розслідуванні або, без пояснення причин, відмовилися надати їм цей статус. Принаймні дві людини стверджують, що слідчі не видали їм направлення на судово-медичну експертизу для документування травм, яких вони зазнали в результаті побиття міліцією. Кілька людей відмовилися говорити відкрито або називати свої імена, побоюючись негативних наслідків з боку представників влади, що ведуть справу.

Ми стурбовані тим, що тиск, залякування, і неприйняття своєчасних заходів серйозно підривають довіру до важливої обіцянки суспільству, яку Ви зробили 1 грудня - розслідувати застосування насильства міліцією проти демонстрантів на Майдані Незалежності 30 листопада. Ми закликаємо Вас забезпечити ретельний та своєчасний розгляд кожної скарги, поки не зникли докази, а також негайно припинити тиск на позивачів та їх залякування.

Ми просимо, щоб Ваш офіс розслідував всі скарги на побиття міліцією 30 листопада і 1 грудня відповідно до стандартів Ради Європи для таких розслідувань, і, щоб особи, винні у зловживаннях владою, бути відповідним чином притягнуті до дисциплінарної або кримінальної відповідальності", - йдеться у повідомленні.