ua en ru

Human Rights Watch звинуватила сили АТО в застосуванні заборонених боєприпасів

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила сили антитерористичної операції в застосуванні заборонених касетних боєприпасів у населених пунктах Донецької області.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила сили антитерористичної операції в застосуванні заборонених касетних боєприпасів у населених пунктах Донецької області. Про це йдеться в доповіді Human Rights Watch, опублікованому 20 жовтня.

Як заявляють правозахисники, використання касетних боєприпасів у населених пунктах порушує закони війни через невибірковий характер зброї і може прирівнюватися до військових злочинів.

У ході тижневого дослідження в Східній Україні, Human Rights Watch зафіксувала широке застосування касетних боєприпасів у бойових діях між українською армією і проросійськими бойовиками в десятці населених пунктів. Правозахисники повідомляють, що часто неможливо однозначно визначити відповідальність за обстріл. Тим не менш, зібрані ними докази вказують на те, що сили АТО кілька разів застосували касетні боєприпаси в Донецьку.

У Human Rights Watch вважають, що Україна повинна негайно взяти на себе зобов'язання не застосовувати подібне озброєння.

На сьогодні, 114 країн приєдналися до договору про заборону касетних боєприпасів із-за небезпеки, яку вони становлять для цивільних осіб. Україна досі не приєдналася до договору.

Нагадаємо, вчора міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила про наявність доказів причетності сил АТО до страти чотирьох чоловіків біля шахти "Комунар" в Донецькій області.