ua en ru

Хуг закликав бойовиків відвести важке озброєння перед 9 травня

Хуг закликав бойовиків відвести важке озброєння перед 9 травня Фото: Хуг закликав бойовиків відвести важке озброєння перед 9 травня

За його словами, важке озброєння в центрі міста - явне порушення мінських домовленостей

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ закликає бойовиків відвести важке озброєння перед 9 травня. Про це повідомив Олександр Хуг, заступник керівника СММ ОБСЄ під час брифінгу в четвер, 5 травня, передає кореспондент РБК-Україна.

Олександр Хуг підкреслив, що фундаментальним правом кожної людини є визнання своєї культурної спадщини, в тому числі й святкування 9 травня, однак наявність важкого озброєння в містах є порушенням мінських угод.


"Важке озброєння в середині великого міста це порушення мінських домовленостей і є небезпекою для мирного населення. Зараз є можливість взятися за свої зобов'язання і відвести озброєння від небезпечних зон", - підкреслив Хуг.

За його словами, за минулий тиждень спостерігалося зниження насильства і це говорить про те, що сторони можуть контролювати себе.

"Обстріли в Оленівці нагадують про те, що сторонам необхідно відвести озброєння від зони розмежування", - додав Хуг.

Як повідомив заступник голови СММ ОБСЄ, озброєння знаходиться в Ізварине, однак представникам СММ виявляється опір з боку бойовиків.

"Ми не заперечуємо, що люди повинні слідувати своїм традиціям, проте це порушення мінських угод, знаходження там такого роду озброєння є порушенням. Я не хочу говорити про походження цього озброєння, однак номера техніки є в наших звітах", - зазначив Хуг.

Нагадаємо, раніше Хуг заявляв, що сторони конфлікту на сході України не дотримуються своїх зобов'язань.