ua en ru

Ху Цзіньтао на церемонії, присвяченій 100-літтю китайській революції, закликав до возз'єднання Китаю з Тайванем

Голова КНР Ху Цзіньтао закликав до "мирного возз'єднання Китаю", тобто возз'єднанню Китаю з Тайванем. З цим закликом лідер КНР виступив на офіційній церемонії, присвяченій 100-літтю китайській революції 1911 р., або Сіньхайської революції, передає місцеве агентство "Сіньхуа".
"Ми повинні покінчити з суперечностями, що розділяють китайський народ по обидві сторони протоки, залікувати рани минулого і разом прагнути до великого оновлення китайської нації", - заявив Ху Цзіньтао. "Мирне возз'єднання служить корінним інтересам всіх китайців, зокрема наших співвітчизників на Тайвані", - додав він.
Сьогодні в Будинку народних зібрань в Пекіні відбулися урочисті збори, присвячені 100-літтю Сіньхайської революції, в результаті якої була повалена династія Цін, зруйнована імперія і проголошена республіка. Революція почалася з Учанського повстання (збройний виступ в м. Учан) 10 жовтня 1911 р.
У 1949 р. в результаті громадянської війни в Китаї націоналістичний уряд "Гоміньдана" втік на острів Тайвань, зберігши за собою назву "Китайська республіка".
В той же час в континентальному Китаї під керівництвом Комуністичної партії була утворена Китайська народна республіка (КНР), яка править по теперішній час.