ua en ru

ХТЗ буде випускати трактори під прапором України, - Ярославський

ХТЗ буде випускати трактори під прапором України, - Ярославський

Власник контрольного пакета акцій Харківського тракторного заводу (ХТЗ), президент групи DCH Олександр Ярославський розповів про перспективи підприємства після зміни власника. Відповідний коментар він дав сьогодні, 14 червня, в ході зустрічі з журналістами.

Зокрема, Ярославський запевнив, що володіє достатнім фінансовим ресурсом, менеджментом та досвідом для відновлення повного виробничого циклу на ХТЗ.


Він зазначив, що інвестори і адміністрація ХТЗ прийняли рішення про початок процедури досудової санації. Це, за словами бізнесмена, дозволить протягом 1-2 тижнів розблокувати рахунки заводу і виплатити заробітну плату працівникам. Крім того, за словами керівника групи DCH, йде робота над перспективним бізнес-планом підприємства.

"Перше і основне – це підписали договір санації. Тепер треба розблокувати рахунки, заплатити зарплату. Я готовий сьогодні заплатити, але справа в тому, що за процедурою, юристи кажуть, розблокування рахунків займе від тижня до двох. 20 млн грн – заборгованість по заробітній платі. Перше, що люди повинні отримати, - заробітну плату. Я готовий її погасити і готовий давати гроші на "оборотку", на виробництво тракторів", - підкреслив Ярославський, додавши, що документи, необхідні для розблокування рахунків, вже передані до суду.

Бізнесмен заявив, що готовий самостійно інвестувати в розвиток підприємства і не планує залучати інших інвесторів. "Мені не потрібні інвестори. Гроші у мене є у самого. У свій час, у 2010 році, я продав великі активи. Нікого залучати я не збираюся", - сказав він.

Ярославський додав, що в четвер, 9 червня, з президентом України Петром Порошенком обговорив ситуацію на ХТЗ. За словами власника контрольного пакету акцій заводу, президент підтримав ідею відновлення виробництва як тракторів, так і техніки подвійного призначення.

"Ми домовилися, щоб запустити підприємство – і тракторне, і військове виробництво. Будемо оптимістами, що ця зустріч відкриє нам можливість запустити підприємство", - сказав Ярославський.

Бізнесмен також зазначив, що як тільки буде знято арешт з рахунків ХТЗ, підприємство доукомплектується кадрово. Для навчання молодих фахівців будуть залучатися досвідчені працівники, у тому числі ті, що вже пішли на пенсію.

"Для мене цей завод не новий. Я вже тут був. Вдруге я прийшов. Нам потрібно налагодити виробництво тракторів. І все. Фахівці є, виробничі майданчики є. Бажання є, гроші є", - сказав Ярославський.

Говорячи про доцільність держпідтримки тракторобудування, Ярославський зазначив, що державні дотації більш необхідні сільгоспвиробникам, які будуть купувати нові трактори.

"По трактору нам держзамовлення не потрібне. По трактору, що б я запропонував державі, це зробити державну програму підтримки сільгоспвиробника, те, що існує у всіх країнах. Тобто сільгоспвиробнику компенсують його витрати і для нього трактор обходиться дешевше. Від 30% і нижче у багатьох країнах існує державна підтримка сільгоспвиробника", - сказав він.

Ярославський підкреслив, що бачить майбутнє ХТЗ процвітаючим і додав, що завод буде "випускати трактори з прапорами України".