ua en ru

HRW зафіксувала 20 випадків незаконного утримування людей в Україні в 2016

HRW зафіксувала 20 випадків незаконного утримування людей в Україні в 2016 Фото: представник Human Right Watch Рейчел Денбер

Незаконно утримуваних в Україні і на окупованому Донбасі використовують для обміну полоненими

Правозахисна організація Human Right Watch зафіксувала в поточному році 20 випадків незаконного утримування цивільних осіб в Україні. Про це на брифінгу повідомила директор Human Right Watch у Європі та Центральній Азії Рейчел Денбер, передає кореспондент РБК-Україна.

"У нашому звіті представлені 18 випадків незаконного утримування цивільних. Деякі люди були викрадені, деякі незаконно утримувалися, деякі піддавалися тортурам. Всі ці люди містилися в повній ізоляції. Це далеко не повна картина, ми не може знати про всі такі випадки. Коли ми віддавали наш звіт до друку, ми дізналися ще про два такі випадки", - розповіла Денбер.


За її словами, звільнення цих громадян відбувалося у форматі обміну полоненими.

"Ми виявили, що українська влада і проросійські сепаратисти утримують цивільних осіб для того, щоб (використовувати їх, - ред.) як розмінну монету. Цивільні особи, коли їх заарештовують та ізолюють, втрачають надію на порятунок і змушені повністю покладатися на тих людей, які їх ізолювали", - зазначила Денбер.

"Я чітко хочу сказати, що порушення відбуваються з двох сторін, але це не означає, що обидві сторони однаково за це відповідальні. Ми не розглядаємо, що якась сторона більше або менше порушує права людини, проте кожне порушення прав людини має бути розслідувано", - додала вона.

Денбер зазначила, що для підготовки доповіді було опитано 40 людей, включаючи потерпілих, членів їхніх сімей, а також представників самопроголошеної ДНР.

Нагадаємо, РБК-Україна підготувало матеріал, заснований на звіті правозахисних організацій Amnesty International і Human Rights Watch, який опинився в розпорядженні редакції.