ua en ru

Сховище для високоактивних відходів має бути побудовано до 2018 року, - Держатомрегулювання

Сховище для високоактивних відходів має бути побудовано до 2018 року, - Держатомрегулювання Фото: Atomic-Energy

Фінансування проекту наразі винятково з держбюджету

Місце для високоактивних осклованих відходів в Україні має бути побудовано до 2018 р. Про це сьогодні в ході брифінгу заявила заступник глави Державної інспекції ядерного регулювання Тетяна Кілочицька, передає кореспондент РБК-Україна.

"Це питання нам задавався на засіданні і задавали його представники РФ ... Стадія у нас всього лише - техніко-економічне обгрунтування (ТЕО), і, вибачте, воно ще не затверджено Кабміном - це недобре. А далі, звичайно, повинен бути розроблений детальний проект, потрібно це сховище побудувати, а потім ще ввести в експлуатацію ... Ми озвучили цю цифру - 2018 р. І як представник органу регулювання, можу сказати, що це сховище має бути побудовано до 2018 р. Зі свого боку ми будемо якісь кроки робити, щоб це прискорити. Фінансування поки з державного бюджету", - заявила Кілочицька.

Своєю чергою, виконавчий директор НАЕК "Енергоатом" Наталія Шумкова зазначила, що, у разі невиконання даного терміну, цілком можливі штрафні санкції з боку Росії.

"Безумовно, ми розуміємо, що є така небезпека. Ми націлені, звичайно, на строки, які декларуємо в переговорному процесі, що це 2018 р. Крім того, ми розуміємо, що поки не буде побудовано сховище для високоактивних осклованих відходів, прийняти їх в Україну ми не зможемо. Це також розуміє і РФ, як країна-переробник... Чи можливо виставляння штрафних санкцій з боку РФ - звичайно, така загроза існує, тому сьогодні і комітет ядерного регулювання, інспекція ядерного регулювання, і "Енергоатом" всіляко ставлять це питання як проблемне, що вимагає особливої ​​уваги з боку Міністерства екології, з боку уряду", - сказала Шумкова.

Також представник "Енергоатому" розповіла про перспективи 2018 р. "Мова йде тільки про оскловані відходи від переробки палива реакторів ВВЕР-440. Це наші малі потужності, їх всього два, тобто це невеликі обсяги відходів. Але з 2025 р., і РФ це задекларувала у своїй національній доповіді, почнеться повернення таких же продуктів переробки вже від ВВЕР-1000 - це набагато більші обсяги. Там обсяги будуть містити й цінні продукти, середньоактивні і високоактивні відходи. Звичайно, Україна повинна докласти всіх зусиль, щоб інфраструктура до цього часу була готова. Інакше це буде дуже важкий переговорний процес, де можливі якісь проблеми, пов'язані зі штрафними санкціями", - резюмувала Шумкова.

Нагадаємо, Білорусь запропонувала допомогу в реабілітації зони відчуження ЧАЕС.