ua en ru

У Госпсуді Києва знайшли схему для обходу авторозподілу справ між суддями, - юрист

У Господарському суді Києва при прийнятті справ до розгляду активно практикується схема "вертоліт", що дозволяє обійти автоматичний розподіл справ між суддями. Про це розповів юрист Олександр Ткачук, який представляє інтереси ПАТ "Укрсоцбанк" у спорі з ТОВ "Проект-А", а також у ряді інших судових процесів, пов'язаних з неповерненням групою компаній "ІСА ПраймДевелопментс" 200 млн дол. кредиту цього банку.

За словами юриста, протягом кількох останніх тижнів в Господарський суд Києва надійшли кілька позовів про перегляд справ за нововиявленими обставинами. "Всі три справи стосуються історії навколо спору "Укрсоцбанку" з партнерами "ІСА" - ТОВ "Проект А", ПАТ "Фінексбанк" щодо прав власності на заставні об'єкти на Амосова, 12, а також дійсності іпотечного договору. Позови подані у зв'язку з нововиявленими обставинами". Нібито експертиза виявила, що один і той же будинок, який передавався в іпотеку банку, зник і на його місці новий, який не має відношення до іпотеки. Це при тому, що рішення по цих справах вступили в силу ще в 2012 році", - зазначив Ткачук.

При взятті всіх трьох позовів на розгляд юристам банку вдалося зафіксувати використання позивачем і суддями схеми "вертоліт".

"Заявник (ВАТ "Фінексбанк") 7 разів подавав заяву з копіями документів, їх суд повертав. Поки дочекалися, що справу буде розглядати суддя Сергій Ковтун, який вже розглядає одну справу в рамках цього процесу. Буквально кілька тижнів тому він заблокував на рахунках "Укрсоцбанку" 18 млн грн. Нібито через те, що банк ось-ось може збанкрутувати. Банк з іноземними інвестиціями, який лише в цьому році одержав у капітал додатково 500 млн євро. Зараз це блокування розглядається в апеляції", - розповів юрист.

За його словами, ще дві справи аналогічного напрямку (перегляд справи про визнанння недійсним договір іпотеки між ПАТ "Фінексбанк" та ТОВ "Проект-А" і повторний перегляд справи про визнання прав "Укрсоцбанку" на іпотечне майно) дісталися суддям Миколі Якименко ("вертоліт" на 3 подачі) та Олександру Мандриченку ("вертоліт" на 7 подач). Перший розгляду справ призначено на 15 і 22 вересня.

"Тут є одразу кілька важливих нюансів. Суддя Мандриченко взагалі не повинен був приймати до розгляду заяву ТОВ "Проекту" через перебування матеріалів справи в апеляційному суді. Однак він не просто взяв їх без матеріалів, але і призначив до розгляду. Крім того, щонайменше двоє з цих суддів - Мандриченко і Ковтун - мали відношення до скандальної справи про відчуження резиденції "Межигір'я". Крім того, в рамках цієї справи з ними працював і Любомир Головатюк - теж суддя Господарського суду Києва, і як пишуть у ЗМІ - друг того ж Ковтуна", - говорить Ткачук.

Нагадаємо, раніше "Укрсоцбанк" вже робив офіційні заяви про неправомірність дій судді Ковтуна, а також подавав до Генеральної прокуратури та Вищої кваліфкомісії суддів скарги на дії Ковтуна. За інформацією ЗМІ, до підтримки "Проекту А" в цьому процесі можуть мати відношення окремі народні депутати.