ua en ru

Госпсуд Києва надав банку "Надра" відстрочення по виплаті заборгованості перед ДІУ на 169,4 млн грн

Господарський суд Києва 12 березня надав банку "Надра" відстрочення по виплаті заборгованості перед Державною іпотечною установою (ДІУ) на загальну суму 169,4 млн грн, говориться в документі, оприлюдненому в єдиному державному реєстрі судових рішень. Згідно з визначенням суду, така сума утворилася через невиплату банком заборгованості по відсотках (53,8 млн грн), інфляційних втрат (69,3 млн грн) і 3% річних (46,2 млн грн) за цільовим кредитним договором на 700 млн грн, який був оформлений ще 15 жовтня 2008 року. Термін повернення кредиту закінчився 10 квітня 2009 року, але за два місяці до цього Національний банк ввів у банк "Надра" тимчасову адміністрацію і мораторій на задоволення вимог кредиторів, що не дозволяло розраховувати на повернення коштів. Про це пише "Комерсант-Україна".

Обмеження в роботі банку були зняті тільки на початку серпня 2011 року. Вже 11 жовтня Господарський суд Києва виніс ухвалу про необхідність повернення банком 693,5 млн грн кредиту, 7,9 млн грн відсотків по ньому і 169,4 млн грн вищевказаних платежів. Легітимність цього рішення підтвердив Київський апеляційний господарський суд Києва 25 січня 2012 року, але банк затягував його виконання. Вже 9 липня 2012 року Державна виконавча служба відкрила виробництво по виконанню рішення першої інстанції. Банк "Надра" перерахував "в добровільному порядку" ДІУ кошти лише 31 січня 2013 року у розмірі 693 млн грн.

Паралельно представники банку попросили суд відстрочити виплату частини решти боргу на один рік. "... Одночасне стягнення з боржника залишку заборгованості за рішенням суду від 11 жовтня 2011 року призведе до погіршення його фінансового стану і ліквідності, а також загрози платоспроможності, і, як наслідок, стане причиною збитку інтересів вкладників та інших кредиторів банку, а також сприяє дестабілізації банківської системи України", - говориться у визначенні суду від 12 березня. Але відстрочення було дане лише на шість місяців. Виконавча служба протягом цього терміну не зможе проводити операції по стягненню заборгованості, пояснює радник практики вирішення суперечок Integrites Ганна Тищенко.

Читайте також: "Інтер" візьме в банку "Надра" кредит на 735 млн грн