ua en ru

Хорватія через потік мігрантів перекрила дороги із Сербії

Хорватія через потік мігрантів перекрила дороги із Сербії Фото (Reuters): вокзал в хорватському місті Товарнік

Наказ про блокування хорватських доріг діятиме до особливого розпорядження

Міністерство внутрішніх справ Хорватії розпорядилося заборонити рух на дорогах, що ведуть до прикордонних переходів із Сербією. Про це повідомили у прес-службі відомства.

Як зазначається, наказ про блокування хорватських доріг діятиме до особливого розпорядження.

Водночас, станом на 23:00 за місцевим часом (0:00 за Києвом), на територію Хорватії через кордон перейшли понад 11 тис. мігрантів.

Раніше міністр внутрішніх справ Хорватії Ранко Остожік пообіцяв повністю закрити кордон із Сербією, якщо приплив мігрантів сягне 8 тис. людей на день. "У Хорватії немає можливості приймати нових мігрантів", - заявив глава хорватського МВС.

Зазначимо, що міграційний потік до Хорватії значно збільшився після закриття Угорщиною південного кордону. Так, увечері в четвер, 17 вересня, сотні мігрантів, що знаходяться в Сербії на території прикордонного міста Товарнік, прорвали кордон поліції і змогли проникнути на територію Хорватії. Біженці рушили пішки залізничниими коліями і полями у глиб території.

При цьому повідомлялося про десятки постраждалих у ході бійки з поліцією, яка намагалася перешкоджати порушенню кордону. З інтерв'ю з мігрантами стало зрозуміло, що вони не планують надовго затримуватися в Хорватії, а прагнуть потрапити через територію Словенії до Австрії, а потім до Німеччини або скандинавських країн. "Я не хочу реєструватися в Хорватії. Я хочу виїхати звідси якнайскоріше до Німеччини, і ніщо мене не зупинить", - цитує одного із сирійських біженців агентство Associated Press.

Після повідомлень про збільшення потоку мігрантів до Хорватії Словенія призупинила рух поїздів на кордоні із цією країною. Словенські поліцейські затримали потяг, у якому знаходилися приблизно 150 мігрантів, і пообіцяли "якомога швидше" відправити їх назад до Хорватії.

Раніше влада Угорщини закрила кордон із Сербією і застосувала водомети і сльозогінний газ проти біженців. Ці заходи розкритикували в ООН, а біженці стали шукати альтернативні маршрути.

14 вересня міністри внутрішніх справ країн ЄС в ході екстреного засідання у Брюсселі не змогли домовитися про обов'язкові квоти на розподіл біженців по країнах союзу. На тлі міграційної кризи позачергове засідання з питань міграції призначено на 23 вересня.

Нагадаємо, британська The Independent напередодні повідомила, що біженцям в Хорватії загрожують мінні поля.

Як повідомлялося, Хорватія, зі слів її прем'єр-міністра Зорана Мілановіча, дозволить біженцям перетнути кордон на шляху до Західної Європи.