ua en ru

Хорватія звинувачує Україну в продажу чотирьох несправних винищувачів Міг-21

Хорватія звинувачує Україну в продажу чотирьох несправних винищувачів Міг-21 Фото: Прапор Хорватії (pixabay.com/Websi)

Хорватія збирається вимагати від України надати держгарантію для чотирьох літаків

Хорватія зібралася повернути Україні чотири несправних винищувачі Міг-21 і вимагає від українського Міноборони замінити їх на справні літаки. Про це передає видання Jutarnji List.

Як зазначає видання, Хорватія збирається вимагати від України надати державну гарантію для цих чотирьох літаків. Відповідно до підписаної раніше угоди, українська сторона повинна була передати Хорватії п'ять модернізованих Міг-21, які повинні були пропрацювати до 2023 року. Однак поломки почалися вже в 2016 році: в літаках почало текти масло і відмовляли бортові навігаційні системи.

Контракт на покупку і модернізацію літаків Україна і Хорватія підписали в липні 2013 року. Тоді "Укрспецекспорт" отримала близько 15 млн доларів на модернізацію Міг-21 і поставку додаткових п'яти літаків. Всього 12 фронтових винищувачів були передані Хорватії в 2015 році, однак п'ять з них незабаром були виведені з експлуатації з технічних причин.

У березні 2016 року військова поліція Хорватії почала перевірку у зв'язку з модернізацією Міг-21 в Україні. Слідство встановило, що поставлені літаки непридатні до експлуатації, а також не відповідають технічної документації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Хорватія готова поглиблювати співпрацю з Україною у всіх сферах, зокрема, в торговельно-економічній. Глава Міноборони Хорватії Дамір Крстичевич заявив, що Хорватія готова допомогти з реформуванням Збройних сил України та підтримує інтеграцію Києва до НАТО.