ua en ru

Хорошковський змінить Ярошенко на посаді міністра фінансів, - джерело в Кабміні

Нинішній глава СБУ Валерій Хорошковський може зайняти місце нового віце-прем'єр-міністра фінансів. Як повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела у Кабінеті міністрів, Президент вже планує відставку міністра фінансів Федора Ярошенка. Після вступу на нову посаду Хорошковський повинен буде завершити реформу, об'єднавши податкове та митне відомства в структурі Мінфіну.
Оперативна діяльність Міністерства фінансів фактично виявилася заблокованою. Стало відомо, що з 3 жовтня у відомстві почалася комплексна перевірка, яка, за словами керівника прес-служби міністерства Віктора Косарчука, триватиме ще два тижні. "Це планова перевірка за дорученням Президента, яке він дав ще в серпні. Перевіряється кадрова, правова робота, і найближчим часом ми надамо всю детальну інформацію",- сказав він.
Джерела видання в Кабінеті міністрів говорять, що ситуація не схожа на планову, оскільки в аудиті Мінфіну беруть участь всі профільні відомства: Держфінінспекція, Рахункова палата, Держказначейство, Державна податкова служба (ГНС), а також Служба безпеки України. Таку пильну увагу перевіряючих співрозмовники видання пояснюють особистим неприязним ставленням Президента до міністра фінансів Федора Ярошенка, який зайняв цей пост 11 березня 2010 р. відразу ж після формування уряду Миколи Азарова.
6 вересня глава держави пригрозив звільненням чиновникам, стримуючим реформи. Зокрема, він звернувся до міністра фінансів Федора Ярошенка з вимогою компенсувати брак бюджетних коштів тим відомствам, які відмовилися від послуг посередницьких фірм. При цьому у вересні в адміністрації президента обіцяли, що "незабаром "в уряді будуть кадрові зміни.
"Перевіряється абсолютно все - від того, як Мінфін реагує на факти нецільового використання бюджетних грошей, до витрачання коштів резервного фонду бюджету. На Ярошенко обличчя немає, він розуміє, з чим пов'язана перевірка",- розповів інформований співрозмовник видання в уряді. Рахункова палата влітку вже проводила аналіз використання коштів резервного фонду в 2010 р. У звіті аудитори зазначили, що підготовка і прийняття рішень про виділення коштів проводилися в основному в рамках законодавства", хоча резервний фонд і залишався постійним додатковим джерелом фінансування існуючих бюджетних програм.
Джерело видання в одному із закладів, які беруть участь у перевірці, уточнило, що досліджується 40-50 питань, що належать до всього періоду з моменту вступу Федора Ярошенка на посаду. В основному приділяється увага не тому, як Мінфін курирує держфінанси, а тому, як міністерство у своїй діяльності враховує і виконує доручення і укази Президента у рамках економічних реформ. "Наприклад, було завдання скоротити кількість бюджетних програм, активізувати співробітництво з науковими інститутами",- говорить співрозмовник. Йому відомо, що ДПС вивчає формули, за якими розраховуються податкові ставки, бюджетні плани і їх економічне обґрунтування. В Державній податковій службі від коментарів відмовилися.
Голова Державної фінансової інспекції Петро Андрєєв заявив виданню, що правоохоронні органи не беруть участь в перевірках. "Через журналістів намагаються нагнітати ситуацію, і я не можу зрозуміти, хто. Мабуть, хтось з Мінфіну поширює цю інформацію, щоб приховати якісь фінансові порушення і подати їх як політику",- вважає чиновник.
За словами джерела видання, проміжні результати перевірки з'являться не раніше 17 жовтня, а сама перевірка завершиться 21 жовтня. У Мінфіні ж кажуть, що вона закінчиться 19 жовтня. Джерело в уряді стверджує, що за перевіркою відбудеться відставка міністра, хоча Андрєєв стверджує, що "браку порушення не було, і Президент давно міг його звільнити". Відставка міністра дозволить звільнити місце для нинішнього глави СБУ Валерія Хорошковського, який стане новим віце-прем'єром і очолить Міністерство фінансів, розповіло виданню обізнане джерело. Хорошковський повинен буде закінчити податково-митну реформу, об'єднавши ці відомства в структурі Мінфіну. Керівники Держмитниці Ігор Калетник і ДПС Віталій Захарченко можуть зберегти свої посади. В СБУ від коментарів відмовилися.