ua en ru

Хорошковський: Бюджетні витрати по програмі "Доступне житло" потрібно віднести до захищених статей

У бюджетний кодекс Україні необхідно внести зміни, згідно з якими 13% по кредиту в рамках програми "Доступне житло" мають бути віднесені до захищених статей бюджету. Таку заяву сьогодні зробив перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський на прес-конференції, передає кореспондент РБК-України.

Зокрема, відповідаючи на питання журналістів, чи будуть вноситися зміни до бюджетного кодексу щодо 13%, які компенсує держава в рамках програми "Доступне житло", Хорошковський зазначив: "Я думаю, що буде змінено бюджетний кодекс. Це найбільш правильний варіант з точки зору законодавства для того, щоб гарантувати на весь період часу, на 10-15 років, на які людина бере цей кредит, щоб була впевненість, що саме таким чином влада буде розраховуватися і ніяких проблем не буде. Тобто, сам бюджетний кодекс буде вимагати закладення певної суми".

Він нагадав, що на сьогодні для реалізації даної програми в бюджеті поточного року закладено близько 1 млрд грн, і підкреслив: "Для того, щоб була взаємна відповідальність, все-таки кредит має обслуговувати то фізична особа, яка його бере".

Варто зазначити, що на сьогодні система надання кредитів за програмою "Доступне житло" передбачає, що 13% по кредиту виплачує кредитору держава, а він ці гроші перенаправляє на погашення відсотків по кредиту.

Нагадаємо, що 7 червня ц.р. глава Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк заявив, що міністерство проситиме передбачити 2 млрд грн для програми "Доступне житло" в 2013 р.