ua en ru

Хомутиннік, Загорій і Корнацький очолили рейтинг депутатів-благодійників

Хомутиннік, Загорій і Корнацький очолили рейтинг депутатів-благодійників Фото: Верховна Рада

Електронні декларації українських політиків були сприйняті суспільством досить бурхливо, продуктивнішим є розгляд масиву даних не через призму емоцій, а як дієвий інструмент контролю за політбомондом, йдеться в дослідженні Центру політичного консалтингу.

Хомутиннік, Загорій і Корнацький очолили рейтинг депутатів-благодійниківВ аналізі Центру експерти проаналізували, наскільки в середовищі народних депутатів поширена благодійність. "Якщо говорити про меценатство, то після Революції Гідності і особливо з початком війни на Сході, для багатьох українців волонтерство та участь у благодійності стали звичайною практикою і нормою життя. Багато політиків можуть про себе сказати те ж саме", - йдеться в дослідженні.

Згідно з даними е-декларацій, більше всього на благодійні цілі в 2015 році витратив лідер депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутиннік. Він задекларував понад 20 млн грн в якості благодійних внесків.

На другому місці знаходиться член президентської фракції БПП Гліб Загорій. Народний депутат витратив на благодійні цілі понад 9 млн грн. Його колега по фракції Анатолій Корнацький задекларував 7 млн грн благодійних витрат.

На четвертому місці рейтингу ТОП-10 депутатів-меценатів виявився представник "Народного Фронту" Ігор Алексєєв, який витратив 3 млн грн на благодійність. Трохи більше 2 млн гривень благодійних у своїх деклараціях вказали позафракційний Юрій Дерев'янко, а також Олександр Третьяков, Сергій Валентиров з БПП.

Замикають рейтинг ТОП-10 депутати "Народного Фронту" Ігор Котвицький, Денис Дзензерський і Георгій Логвинський, кожен з яких віддав понад 1 млн грн власних коштів на благодійність.

"Враховуючи пильну увагу з боку суспільства та ЗМІ, можна спрогнозувати, що в подальшому народні депутати будуть активніше жертвувати кошти на суспільні цілі та зазначати це у своїх щорічних деклараціях", - вважають експерти.