ua en ru

Хомутиннік не вважає себе лобістом "Кернела"

Хомутиннік не вважає себе лобістом "Кернела" Фото: Віталій Хомутиннік (vidrodzhennya.org.ua)

Нардеп заявив, що "Кернел" не отримує жодної копійки з бюджету України

Народний депутат, член податкового комітету Верховної ради і за сумісництвом власник акцій агрохолдингу "Кернел" Віталій Хомутиннік заявив, що "Кернел" не отримує жодної копійки з бюджету України. Про це він сказав в інтерв'ю виданню Agropolit.com.

"Стаєте такими ж великими і відправляйте, експортуйте, отримуйте відшкодування. Це ж не "надутий" ПДВ. Це 100% ПДВ, і сьогодні система автоматичного відшкодування, якщо ти десь закупив у якогось підприємства, яке не сплатило податки, тобі не відшкодує ПДВ. Тому все це "міф", - сказав він.

При цьому, за даними ЗМІ, фіскали підозрюють "Кернел" у співпраці з конвертаційними центрами для "надування" ПДВ. У судових матеріалах повідомляється, що фінансова діяльність "Кернел" пов'язана з десятком юросіб, які мають ознаки фіктивності.

Співрозмовники в правоохоронних органах розповіли УНН, що такі схеми оптимізації ПДВ вельми поширені в Україні, особливо, що стосується аграрного сектору та експортерів.

"Якщо мова йде про великих зернотрейдерів, то вони, як правило, закуповують зерно у приватників. Але при цьому хочуть отримувати відшкодування експортного ПДВ з бюджету. Значить, їм потрібно на якомусь етапі його сформувати і показати в накладних. Для цього і створюються ось такі компанії-прокладки, передають віртуальний ПДВ один одному, в той час як операції реально ведуться в кеші. Природно, фіктивні підприємства не сплачують ПДВ до бюджету, але формально на паперах він декларується. І тоді експортер цілком може претендувати на його відшкодування", — пояснив співрозмовник УНН.

За його словами, ніякі автоматичні реєстри не можуть перешкодити схемам, якщо у ГФС є мовчазна згода на них.

Не поділяє думку про прозорість повернення ПДВ і глава податкового комітету ВР Ніна Южаніна. За її даними, лише в 2016 році близько 20 млрд грн відшкодованого ПДВ не було забезпечено грошима.

"Навіть показники надходження цього податку до бюджету на 2018 рік мене дивують. Звідки таке зростання по ПДВ, якщо він повинен бути десь приблизно на одному рівні із зростанням ВВП? Я не розумію, звідки візьметься додана вартість, якщо в країні не будуть генеруватися гроші?", - цитує УНН Южаніну.

Раніше УНН публікував коментар екс-заступника голови ДФС Костянтина Лікарчука, який вважає, що Хомутиннік потрапив в "Кернел" саме для лобізму повернення ПДВ агрохолдингу.

"Подивіться наскільки регулярно "Кернел" отримує відшкодування ПДВ порівняно з іншими сільгоспвиробниками. І насправді пан Веревський (мажоритарний акціонер "Кернел", - ред.) взяв у партнери до себе Хомутинніка, за моєю інформацією, саме, для того щоб вчасно отримувати відшкодування ПДВ", — розповів Лікарчук.

До того ж, за даними ЗМІ, реєстри по поверненню ПДВ були розроблені, а після "просунуті в законодавство" самим Хомутинніком в рік придбання ним акцій "Кернел" (2015).

“У перший реєстр увійдуть претенденти на автоматичне відшкодування (з часткою експорту не менше 40%), до другої — всі інші, які своїх грошей не побачать. Є все-таки непорушні речі в цьому світі, наприклад, вплив Хомутинніка на податкову політику України", — відзначала тоді економічний оглядач Ю. Самаєва.

У Transparency International вважають, що Хомутинніка не завадило б таки перевірити на наявність конфлікту інтересів. Але зробити це можуть тільки в НАЗК і НАБУ.