ua en ru

Холодницький затягує терміни слідства по ОПЗ, оскільки справа розвалилася, - адвокат

Холодницький затягує терміни слідства по ОПЗ, оскільки справа розвалилася, - адвокат

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) свідомо затягує передачу до суду справи Одеського припортового заводу (ОПЗ) з метою її фальсифікації через відсутність доказової бази. Так захисник голови наглядової ради ОПЗ Сергія Переломи адвокат Ігор Черезов прокоментував на своїй сторінці в Facebook заяву керівника САП Назара Холодницкого в ефірі "5 каналу" про те, що досудове слідство по справі ОПЗ може бути завершено до кінця жовтня 2016 року.

"На судових засіданнях у липні прокурор САП публічно заявляв, що слідство закінчиться через місяць. 9 вересня закінчуються 2 місяці, що закон дає звинуваченням на досудове слідство. НАБУ і САП через півроку розслідування затримали і пред'явили підозри Переломі і Щурикову - а це має означати, що слідство перебуває у фінальній фазі", - зазначив Черезов.


"Але тепер головний антикорупційний прокурор розмито каже, що слідство "можуть завершити до кінця жовтня". А можуть і не завершити. Фактично пан Холодницький розписався в тому, що проти Переломи і Щурикова немає жодних доказів, крім гучних заяв", - впевнений адвокат.

На його думку, тому обвинувачення намагалося застосувати "апробований ще з радянських часів метод – закрити людей в СІЗО і там вибивати з них свідчення".

"Не вийшло. А справа залишилася без доказової бази і остаточно розвалилася. На судах про обрання запобіжного заходу за виступ представника антикорупційної прокуратури було соромно навіть детективам НАБУ, які були в залі", - стверджує захисник.

Він переконаний, що "в надії хоч щось придумати САП тепер маніпулює термінами". "Сергій Перелома і Микола Щуриков у пана Холодницкого все одно залишаються винними навіть без суду і нібито тільки і мріють втекти з України. Хоча Перелома всі ці місяці їздив за кордон і при бажанні міг втекти багато разів, але завжди повертався і дисципліновано ходив на всі допити", - підкреслив Черезов.

Він вказав, що Перелома і Щуриков вимагатимуть передачі справи в суд на початку вересня - у відповідності з процесуальними термінами, які озвучили самі НАБУ і САП після їх затримання.

"Про те, що САП і НАБУ намагалися сфабрикувати "справу ОПЗ", свідчить і той факт, що Генеральна прокуратура України відкрила 3 кримінальних провадження: за фактами зловживання посадовими особами НАБУ своїм службовим становищем, можливого втручання в роботу судді посадових осіб НАБУ і за фактом винесення завідомо неправомірного рішення суддею Солом'янського райсуду Андрієм Макухою при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу Сергію Переломі... Головне зараз, щоб ті, хто підозрюється у фальсифікації справи ОПЗ не втекли за кордон Думаю, сьогодні може подати клопотання про обрання запобіжного заходу можливим підозрюваним з САП у скоєнні службових злочинів", - резюмував Черезов.