ua en ru

Ходорковський перезапускає просвітницький проект "Відкрита Росія"

Колишній співвласник нафтової компанії ЮКОС Михайло Ходорковський перезавантажить проект "Відкрита Росія", повідомили РБК його майбутні учасники.

Колишній співвласник нафтової компанії ЮКОС Михайло Ходорковський перезавантажить проект "Відкрита Росія", повідомили РБК його майбутні учасники. "Відкрита Росія" буде існувати у вигляді так званої громадської ініціативи, а не фонду, як перш, розповів РБК один з учасників проекту.

Колишній співвласник нафтової компанії ЮКОС Михайло Ходорковський перезавантажить проект "Відкрита Росія", повідомили РБК його майбутні учасники. "Відкрита Росія" буде існувати у вигляді так званої громадської ініціативи, а не фонду, як раніше, розповів РБК один з учасників проекту.

З організаційної точки зору нова "Відкрита Росія" буде нагадувати комітет громадянських ініціатив екс-міністра фінансів Олексія Кудріна. Це означає, що організація не буде отримувати фінансування і реєструватися в Мін'юсті. Представник Ходорковського Ольга Піспанен підтвердила РБК цю інформацію.

"Відкрита Росія" збере навколо себе експертне співтовариство для реалізації освітніх і просвітницьких проектів в Москві і регіонах, говорить співрозмовник. Фахівці будуть проводити семінари, лекції та дискусії на суспільно значущі теми. За словами співрозмовника, це будуть не стільки політичні теми, скільки актуальні проблеми в кожному окремому регіоні, наприклад, проблеми транспорту, екології, урбаністики.

Масштабного фінансування з боку Ходорковського у "Відкритої Росії" не буде, уточнив РБК інший співрозмовник, який бере участь у підготовці проекту. На відміну від однойменного фонду, створеного Ходорковським в 2001 році, в оновленому проекті не буде численного штату співробітників. Експерти будуть співпрацювати на добровільній основі, стверджує співрозмовник РБК.

Про відновлення роботи "Відкритої Росії" і її запуску сайту сам Ходорковський в ході онлайн-форуму оголосить 20 вересня, запрошення до участі в ній (є біля РБК). Тематика конференції - "вибір європейського шляху Росії", проблеми правової держави, регулярної змінюваності влади, інтеграції у світове співтовариство.

Фонд "Відкрита Росія" був заснований в 2001 році, в число її засновників входили Ірина Ясина, багато акціонери ЮКОСа. Цілями роботи організації були позначені "розвиток громадянської активності і творчої ініціативи росіян, утвердження в країні демократичних цінностей, становлення та зміцнення інститутів громадянського суспільства".

До арешту в 2003 році головою правління "Відкритої Росії" був сам Ходорковський. Фонд фінансував відому програму "Інтернет в кожну сільську школу", літературну премію "Російський Букер", освітні, благодійні та просвітницькі проекти.

Після арешту Ходорковського фонд не припинив свою діяльність. У 2005 році Генпрокуратура почала масштабну перевірку організацій, тим чи іншим чином пов'язаних з ЮКОСом, обшуки пройшли і в офісах "Відкритої Росії". Навесні 2006 року суд заарештував рахунки фонду, які перебували у банку "Траст". Після цього діяльність організації була припинена на невизначений час. Як зазначала у розмові з РБК Ірина Ясина, ці гроші пізніше так і не спливли ні в одній кримінальній справі ЮКОСа. Також, за її словами, зараз навряд чи може йти мова про повне відновлення "Відкритої Росії" із-за прийнятого два роки тому так званого закону про іноземних агентів.

Про свої плани запустити "Відкриту Росію", за даними співбесідників РБК, Ходорковський говорив ще в квітні. Тоді ж, під час організованого ним конгресу громадських діячів "Україна-Росія: діалог", екс-керівник ЮКОСа заявив, що має намір відкрити свій університет для росіян в Києві. Ходорковський говорив, що він запрацює влітку, однак поки цього не сталося.

Також колишній нафтовий магнат мав намір інвестувати в нове ЗМІ колишнього головного редактора Lenta.ru Галини Тимченко, проте сторони не змогли домовитися, і Ходорковський не буде брати участь у проекті.