ua en ru

Ходорковський має намір створити в Києві університет для росіян

Російський підприємець, екс-главу ЮКОСа Михайло Ходорковський виступив з громадською ініціативою про створення в Києві спеціального навчального закладу для росіян, яке буде принципово відрізнятися від інших.

Російський підприємець, екс-главу ЮКОСа Михайло Ходорковський виступив з громадською ініціативою про створення в Києві спеціального навчального закладу для росіян, яке буде принципово відрізнятися від інших. Про це Ходорковський сказав, відкриваючи скликаний з його ініціативи конгрес громадських діячів "Україна-Росія: діалог", який пройшов в Києві 24-25 квітня.

У фінальній резолюції форуму, який зібрав близько 300 діячів науки і культури, учасники оголосили, що "інтелектуально-культурне середовище світу повинна стати генератором нових ідей". Вони виступили за відродження "культурно-інтелектуальної взаємодії України і Росії незалежно від політичної кон'юнктури", однак про конкретні проекти заявлено не було. Всі вони поки що в стадії опрацювання, кажуть учасники конгресу.

Про те, що Ходорковський планує створити заклад нового зразка, співрозмовник РБК з учасників конгресу, який побажав залишитися невідомим, "випадково чув краєм вуха ще три місяці тому, в Берліні".

Нагажаємо, до арешту і втрати бізнесу в 2003 р. належали Ходорковському структури, в першу чергу НК ЮКОС і холдинг МЕНАТЕП, активно підтримували освітні проекти. Ходорковський створив фонд «Відкрита Росія», який об'єднав дві освітньо-просвітницьких програми ЮКОСа, рух "Нова цивілізація" і Федерації інтернет-освіти. У 2006 р. рахунку "Відкритої Росії" були арештовані, і вона фактично припинила існування.

З новим проектом Ходорковського деякі представники російської та української інтелігенції пов'язують великі очікування. Так, за словами одного з учасників конгресу, "ліберальні московські журналісти з закритих і напівзакритих видань сподіваються, що в Києві відкриють університет для навчання журналістів, що заздалегідь призводить українську професуру в жах". На думку заслуженого вчителя Росії, викладача історії Тамари Ейдельмана, найбільш затребуване було б педагогічна освіта: "Університет повинен бути створений для навчання викладачів".

Сам Ходорковський університетську тему коментував лаконічно: "Так, університет буде. Запрацює цього літа", - зауважив він на ходу.

Однак, за словами прес-секретаря Ходорковського Кюлле Піспанен, проект отримає іншу форму: "Це буде онлайн-університет без якої-небудь постійної бази". Склад викладачів, за її словами, не визначено.