ua en ru

Ходорковський 22 грудня проведе прес-конференцію

Знаходиться зараз у ФРН звільнений з колонії екс-глава НК "ЮКОС" Михайло Ходорковський проведе прес-конференцію 22 грудня, передає "Голос Америки" з посиланням на німецького політолога Олександра Рара.

За словами Рара, він консультував колишнього міністра закордонних справ Німеччини Ганса-Дітріха Геншера, проводив переговори з російською стороною про звільнення Ходорковського. Деталей цих переговорів Рар не розкрив, пославшись на їх конфіденційність.

За словами Рара, в найближчі дні пройдуть дві прес-конференції: 21 грудня - Геншера, який зіграв головну роль у звільненні Ходорковського, і, 22 грудня - самого Ходорковського. Рар також повідомив, що рідні Ходорковського приїдуть до нього 21 грудня.
Напередодні був опублікований указ президента РФ Володимира Путіна про помилування Ходорковського, раніше направив главі держави відповідне клопотання. В той же день Ходорковський залишив колонію в карельському м. Сегежа і попрямував до Німеччини, де в берлінському аеропорту його зустрів Геншер.

Ходорковський у 2005 р. був визнаний судом винним у шахрайстві та інших злочинах і засуджений на 10 років. Згодом Мосміськсуд знизив термін покарання до 8 років. По другій справі у 2010 р. суд засудив Ходорковського до 14 років колонії загального режиму з урахуванням покарання, призначеного за першим вироком. Пізніше покарання було зменшено до 11 років, а потім Верховний суд знизив термін ще на 2 місяці. В результаті Ходорковський повинен був вийти на волю в серпні 2014 р.