ua en ru

"Хмельницькгаз" власним коштом замінив близько 13 тисяч лічильників споживачам

"Хмельницькгаз" власним коштом замінив близько 13 тисяч лічильників споживачам Фото: газовий лічильник (zp.dsoua.com)

З початку року АТ "Хмельницькгаз" здійснило планову повірку понад 30,5 тисяч побутових лічильників газу. У той же час, за рахунок газорозподільної компанії проведена заміна майже 13 тисяч приладів обліку, які в ході повірки були визнані непридатними до подальшої експлуатації. Їх вартість становить понад 15 млн гривень.

Про це повідомляє прес-служба "Хмельницькгазу".

"Основними причинами подальшої непридатності приладів обліку є корозія корпусу, знос комплектуючих і закінчення терміну експлуатації. Це призводить до невідповідності метрологічним характеристикам і, як наслідок, спотворює результати вимірювання обліку газу", - йдеться в повідомленні.

Повірка лічильників здійснюється за рахунок коштів АТ "Хмельницькгаз". Якщо фахівці встановлять непридатність приладу обліку газу, то подальший ремонт або заміна на новий будуть здійснені безкоштовно. У разі належності лічильника споживачеві, його заміна проводиться з обмінного фонду підприємства, однак, за наявності облікового пристрою.

"Заміну лічильників, які не пройшли планову періодичну повірку державного повірника, здійснює "Хмельницькгаз" за кошти газорозподільної компанії, закладені НКРЕКП в тарифі на розподіл газу, - інформує технічний директор Дмитро Дідич. - Наступного року, згідно з інвестиційною програмою та прогнозованими плановими потребами, наші фахівці проведуть безкоштовну заміну 15 тисяч лічильників у споживачів".

При повірці лічильників виявляють не тільки відхилення в роботі і некоректне вимірювання обсягів використаного газу, а й випадки втручання в прилад. Наприклад, з початку року виявлено 72 втручання в роботу лічильника, що становить 6,5% загальної кількості проведених експертиз.

Тому в такому випадку споживач зобов'язаний замінити лічильник за свій рахунок, а також оплатити проведення експертизи, демонтаж і установку приладу.