ua en ru

Хіматака в Сирії: Франція назвала виявлені в Думі хімречовини

Хіматака в Сирії: Франція назвала виявлені в Думі хімречовини Фото: хімічна зброя, ілюстративне зображення (geopolintelligence.com)

Париж заявив про використані в сирійській Думі "хлор та інші агенти"

При хімічній атаці в сирійському місті Дума були використані хлор, а також інші агенти. Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, передає видання L'Obs.

"Є хлор, безсумнівно, а також інші агенти", - сказав він.

За словами міністра, про це свідчать симптоми постраждалих.

"Аналіз, який ми проведемо, визначить усі елементи", - запевнив Ле Дріан.

Нагадаємо, раніше Франція опублікувала доповідь про сирійської секретну програму з розробки хімічної зброї. Документ був складений на основі відкритої інформації та розсекречених даних спецслужб Франції. У документі йдеться, що режим президента Сирії Башара Асада зберіг із 2013 року таємну програму виробництва хімічної зброї.

До 2012 року влада Сирії не визнавали наявності в країні хімічної зброї, проте в 2013 році Дамаск підписав Конвенцію про заборону хімічної зброї. Аналіз свідчень застосування хімзброї в Думі 7 квітня, як вказується в доповіді, показує відсутність на записах слідів монтажу і підтасовки. З високим ступенем імовірності хімічну зброю застосувала сирійська влада, йдеться в документі.