ua en ru

"Хезболла" перемагає на виборах в Лівані

"Хезболла" перемагає на виборах в Лівані Фото: вибори в Лівані (twitter.com-TheWilsonCenter)

У США "Хезболла" вважається терористичною організацією, а в Росії вона визнана легальною

У Лівані на перших за останні дев'ять років виборах перемагає проіранське шиїтське угруповання "Хезболла" разом з її політичними союзниками. Про це передає Reuters.

Як повідомили в Міністерстві закордонних справ Лівану, явка виборців склала менше 50% - участь у виборах взяли 3,6 млн ліванців. На останніх виборах, які проходили в 2009 році, явка виборців склала 54%.

Результати виборів поки офіційно не підтверджені, проте попередні підрахунки показують, що "Хезболла" разом з союзниками здобула перемогу у всіх трьох округах на півдні Лівану, де позиції радикальних сил традиційно високі. Попередньо відомо, що радикальні сили отримають 67 місць зы 128 до парламенту Лівану.

Крім того, серед переможців "Хезболли" - Джаміль аль-Сайєд, відставний генерал-шиїт і колишній начальник розвідувальної служби Лівану, який є близьким другом президента Башара Асада в Сирії.

Також у парламент проходить партія "Рух Майбутнього", на чолі якої стоїть прем'єр-міністр Саад Харірі і яка стає найбільшою політичною силою серед ліванських мусульман-сунітів. Традиційно в Лівані прем'єр-міністром повинен залишатися суніт, так що у Харірі є великі шанси знову очолити уряд.

Відзначимо, що "Хезболла" є воєнізованою організацією, яка виступає за створення в Лівані ісламської держави за зразком Ірану. Фінансову підтримку організації надає Тегеран. У США "Хезболлу" визнали терористичною організацією, а також до угруповання застосовані санкції. В Росії ж її вважають легальною громадсько-політичною організацією.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 6 травня 2018 року у Лівані почалися перші за останні дев'ять років парламентські вибори. Згідно нової системи, депутатські мандати розподіляються між списками кандидатів пропорційно голосам, поданим за відповідні списки.