ua en ru

Херсонес занесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО

Сьогодні під час засідання 37-ї сесії комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Камбоджі більшістю голосів "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" внесено до списку всесвітньої спадщини. Про це повідомив міністр культури Леонід Новохатько, передає прес-служба відомства.

"Тепер до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять сім українських культурно-архітектурних та природних об'єктів", - зазначив Новохатько.

За його словами, пам'ятка складається з кількох заповідних ділянок, це частина античного Херсонеського городища та його сільськогосподарської округи - хори.

"Херсонеське городище є єдиним у Північному Причорномор'ї цілісно збереженим зразком античного міста, яке існувало з V ст. до н.е. по XIV ст. н.е. Тут збереглися залишки міського планування вулиць, житлових, господарських та культурних споруд", - розповів Новохатько.

При цьому він зазначає, що хора є унікальними фрагментами ділянок сільськогосподарських околиць стародавнього міста. Вони є єдиним подібним прикладом у Європі, який дає можливість зрозуміти систему організації господарської діяльності та розподілу території між громадянами античного міста.

Нагадаємо, раніше унікальні українські дерев'яні церкви Карпатського регіону було внесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО.