ua en ru

Хедж-фонди наполягають на поверненні коштів за грецькими боргами

Хедж-фонди як і раніше не мають наміру відмовлятися від половини вартості належних їм грецьких бондів. Відповідні переговори між інвесторами й чиновниками в кінці минулого тижня зайшли в глухий кут. Проте європейська влада упевнена, що зуміє в найближчий час домовитися з більшістю власників проблемних облігацій.

За останні місяці багато хедж-фондів значно наростили свої запаси грецьких держоблігацій і тепер розраховують отримати непогані бариші від торгівлі ними. Тому їх не влаштовує вимога ЄС і МВФ про списання 50% грецького боргу. Ряд фондів, включаючи Saba Capital Management, York Capital Management, CapeView Capital, мають намір вимагати повного повернення своїх коштів. Як повідомила Handelsblatt, на думку аналітика управляючої компанії Exotix Габріеля Штерна, ці фонди виходять з того, що Греція прагне уникнути неповернення у великих масштабах і тому задовольниться згодою на реструктуризацію боргу 80% інвесторів, а іншим виплатить за держоблігаціями повністю. Якщо ж спланована ЄС і МВФ реструктуризація провалиться, то під загрозою опиниться весь пакет фінансової допомоги Греції.

"Для хедж-фондів списання облігацій з дисконтом - безумство, - розповів головний економіст HSBC по Росії і СНД Олександр Морозов. Вони витратили гроші на кредитно-дефолтні свопи, але при реструктуризації за них гроші не отримають, оскільки даний випадок не є страховим. Тому ЄС і МВФ навряд чи варто натискати на фонди, швидше їм варто домовлятися з банками".
Згідно з оцінкою аналітичної групи Open Europe, близько третини всіх грецьких бондів на суму 355 млрд євро належать ЄЦБ, ЄС і МВФ. Приватні інвестори володіють бондами Греції на суму трохи більше 200 млрд євро. Більше 120 млрд євро знаходиться на балансах банків. За оцінкою експертів, хедж-фонди є власниками не більше 10-12% (20-25 млрд євро) грецьких держпаперів, накопичених всіма приватними інвесторами.

Як повідомляє Reuters з посиланням на інформовані джерела, цілком достатньо, якщо грецький уряд зможе домовитися про 50-відсоткове списання боргів з двома третинами всіх приватних кредиторів. Таким чином, реструктуризація боргів, що являє умовою другого пакету допомоги Афінам, може пройти успішно і без згоди хедж-фондів.

Для багатьох банків майбутнє списання виявиться не таким вже трагічним. Німецькі та французькі фінансові інститути вже і так внесли потенційні збитки в свої баланси. А от для грецьких банків, які є власниками держпаперів на левову частку в 50 млрд євро, домовленість виявиться досить болючою.

Поки що, однак, до закінчення переговорів з кредиторами ще далеко. Принципову згоду на списання від Інституту міжнародних фінансів (IIF), що представляє банки, ЄС, ЄЦБ і МВФ отримали ще в жовтні минулого року. Але от конкретні деталі узгодити ніяк не виходить. Грецька влада вже котрий місяць рапортують, що їм ось-ось вдасться домовитися з кредиторами з усіх питань. У п'ятницю, однак, IIF заявив, що переговори були перервані через відсутність конструктивних відповідей.

Згідно з даними Reuters, ЄС схиляється до того, щоб змусити інвесторів погодитися на реструктуризацію грецького боргу в тому випадку, якщо добровільно вони піти на це не захочуть. Крім того, Греція може застосувати так званий принцип колективних дій (Collective Action Clauses), який змусить опинилися в меншості інвесторів прийняти умови, на які погодиться більшість.