ua en ru

Хасидській громаді було відмовлено в оренді колишньої кенаси - київського Будинку актора

Держадміністрація Києва відмовила об'єднанню хасидів "ХАБАД - Любавич" в проханні передати їй в оренду будівлю нинішнього Будинку актора, який в минулому був караїмською кенасою, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Главком.

"Загалом, я прихильник того, щоб релігійні споруди передавалися релігійним громадам , і вважаю , що в даному випадку треба стояти на стороні караїмів , які створили кенасу , - прокоментував ситуацію народний депутат України , голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександр Бригинець . - Але не треба забувати про те , що будівля кенаси зараз використовується установою культури - Будинком актора , де відбуваються культурні заходи. тому треба зробити все можливе , щоб інтереси унікального закладу культури не постраждали " .

Колишня кенаса стоїть в самому центрі Києва на вулиці Ярославів вал - в декількох десятках метрів від Золотих воріт. Будівля в мавританському- арабському стилі було побудовано на рубежі 19 і 20 століть за гроші чет караїмського мецената Соломона Когена . Намір київської влади передати її хасидам викликав протести як караїмської громади , так і дирекції Будинку актора .

Читайте також: Київська кенаса