ua en ru

У Харківській області споживання газу скоротилося на 22%

У 2015 році в Харківській області (без міста Харків) було спожито 785 млн куб. м блакитного палива, а за 2014 рік - понад 1 млрд м куб. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії "Харківгаз".

"Зменшення витрат природного газу відбулося по всіх категоріях споживачів. Але найбільш заощадливими виявилися жителі Харківщини. Сьогодні населення використовує найбільшу кількість газу. Це майже 70% від загального обсягу палива по області. І саме ця категорія стала найбільш економною в минулому році. Хоча кількість газифікованих приватних домоволодінь, як і протяжність газопроводів, щорічно збільшується", - йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, за останні три роки блакитне паливо додатково отримали понад 3 тис. домоволодінь Харківської області.

Зараз ПАТ "Харківгаз" отримує 72 копійки на забезпечення надійної і безаварійної роботи газопроводів.

"Чим менші обсяги споживання газу, тим менше коштів припадає на безпеку газових мереж. Але газопроводи з кожним роком старіють, їх протяжність зростає і це, навпаки, вимагає збільшення витрат", - зазначив заступник голови правління з обліку газу ПАТ "Харківгаз" Юрій Маслюк.

У компанії підкреслили, що нестача коштів на обслуговування газових мереж складається з падіння обсягів споживання газу і недостатнього тарифу для газорозподільних підприємств, який є частиною ціни газу і спрямовується на розвиток та безпеку газотранспортної системи.

"В цілому, за минулий рік використання природного газу побутовими споживачами скоротилося на 24,2%, промисловістю на 24%, бюджетними установами і організаціями на 9", - йдеться в повідомленні прес-служби.