ua en ru

У Харківській області тільки 21% домоволодінь готові до безпечного використання газу взимку

У Харківській області тільки 21% домоволодінь готові до безпечного використання газу взимку Ілюстративне фото (104.ua)

Перевірити димоходи та отримати акт про їх придатність перед початком опалювального сезону повинні всі домоволодіння з опалювальними приладами

За даними ПАТ "Харківгаз", тільки 21% домоволодінь Харківської області провели перевірку стану димових і вентиляційних каналів. Гірше всього ситуація в Зміївському підрозділі, тут до безпечного використання газу взимку підготувалися лише 10% споживачів. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Згідно з Правилами безпеки систем газопостачання, перевірку і справний стан димоходу в приватному будинку забезпечує власник житла. У багатоквартирному будинку - його балансоутримувач, об'єднання співвласників.

Такі перевірки проводять спеціалізовані організації з державним дозволом. Їх послуги оплачують споживачі газу. При несправному димарі або вентканалах спеціалізована організація, яка проводила перевірку, надає відповідний акт у газову компанію. У цьому випадку, ПАТ "Харківгаз" зобов'язаний припинити газопостачання у будинок споживача для уникнення отруєння людей чадним газом.

"Перевірка димоходів в будинку потрібна не газової компанії, а споживачеві газу. На жаль, в цьому році вже 6 людей постраждали через своїх втручань у димарі, недотримання правил поводження з газом. Тому, буде чи сім'я безпеки при користуванні газом, залежить від самих споживачів", - зазначив головний інженер ПАТ "Харківгаз" В'ячеслав Іванченко.

При несправному димоході, самостійне втручання в його конструкцію небезпечні для людини продукти згоряння залишаються в приміщенні. Знаходження протягом двох годин в приміщенні з концентрацією чадного газу лише 0,1% призводить до втрати свідомості, після чого людина може загинути.

ПАТ "Харківгаз" радить своїм клієнтам крім обов'язкової перевірки стану димоходів і вентканалів спеціалізованими організаціями також самостійно перевіряти тягу у димоходах. За консультаціями клієнти компанії можуть звертатися через Особистий кабінет на сайті 104.ua до контакт-центру ПАТ "Харківгаз", центри обслуговування клієнтів за місцем проживання.

Перевірити димоходи та отримати акт про їх придатності перед початком опалювального сезону повинні всі домоволодіння з опалювальними приладами. Це вбереже їх мешканців від отруєння небезпечним чадним газом.