ua en ru

У Харківській області 133 млн гривень спрямують на облаштування житла лічильниками газу

В 2016 році ПАТ "Харківгаз" та ВАТ "Олімпійський" планує безкоштовно обладнати будинковими лічильниками газу понад 3,9 тис. багатоквартирних будинків в Харкові і області. Ще в 44 тис. квартирах споживачів газу необхідно засобами компаній змонтувати індивідуальні прилади обліку. Для цього в інвестиційних програмах газових підприємств передбачено майже 133 млн гривень, повідомляє прес-служба компанії.

Наголошується, що в першу чергу будинкові лічильники газу отримають споживачі багатоповерхівок, які використовують паливо для приготування їжі та розраховуються за газ за встановленими державою нормами споживання. В уряді сподіваються, що завдяки установці саме будинкових лічильників, вже у 2016 році приладовим урахуванням газу будуть забезпечені всі жителі Харківської області.

Також повідомляється, що встановлення безкоштовних лічильників газу відбувається в суворій відповідності з погодженими і затвердженими графіками. Тому споживачам не треба звертатися з заявами в офіси газових компаній. Досить стежити за інформацією на веб-сайтах ПАТ "Харківгаз" ПАТ "Олімпійський". До того ж оголошення про проведення робіт заздалегідь буде розміщено на під'їздах житлових будинків.

Крім того, в Харкові і області без лічильників використовують природний газ понад 400 тис. споживачів з одними газовими плитами. "Витрати палива у таких споживачів в десятки разів менше, ніж у тих, хто опалює газом житло. Тому в багатоквартирних будинках з невеликими витратами газу встановлення будинкових приладів обліку більш раціональна", - зазначив заступник голови правління з обліку газу ПАТ "Харківгаз" Юрій Маслюк.

Наголошується, що будинкові лічильники враховують загальний обсяг спожитого всіма мешканцями будинку природного газу. Розрахунок витрат на одну квартиру залежить від загального обсягу спожитого газу будинком і кількості зареєстрованих осіб.

"Якщо хтось із споживачів побажає мати індивідуальний лічильник газу у своїй квартирі, його легко встановити - але ці роботи виконуються виключно за бажанням користувача газу і за його кошти. Інші мешканці будинку будуть продовжувати оплачувати послуги за даними будинкового лічильника. А із загальної кількості газу зафіксованого будинковим приладом будуть виключені обсяги індивідуальних лічильників", - зазначив перший заступник голови правління з обліку газу ПАТ "Олімпійський" Антон Яворівський.

Прес-служба також зазначає, що згідно Закону України про забезпечення комерційного обліку природного газу, до 1 січня 2018г. приладами обліку газу повинні бути забезпечені всі споживачі, які використовують газ для приготування їжі та мають лише газову плиту. Якщо споживач відмовиться від безкоштовної установки лічильника газу і не встановить за його власні кошти, газопостачання таким споживачам повинно бути припинено.