ua en ru

В Харківський області викрили схему вимагання хабарів з податківцями аграріїв

В Харківський області викрили схему вимагання хабарів з податківцями аграріїв Фото: правоохоронці викрили "схему" хабарництва

Хабарникам загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Прокуратура Харківської області зібрала докази функціонування налагодженої схеми вимагання податковою інспекцією хабарів з бізнесменів, які займаються вирощуванням та реалізацією сільськогосподарських культур. Про це повідомили у прес-службі Генпрокуратури України.

"Прокуратура Харківської області завершила досудове розслідування і направила до Красноградського районного суду області обвинувальний акт за фактом одержання неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 368 КК України)", - йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією прокуратури, у січні 2017 року в.о. першого заступника керівника однієї з податкових інспекцій області та його підлеглу - головного інспектора управління доходів та зборів з фізичних осіб звинуватили у отриманні хабарів.

В ході розслідування встановили кілька епізодів вимагання та отримання хабарів. Потерпілими стали бізнесмени, які займаються вирощуванням та реалізацією с/г культур.

Схема виглядала наступним чином: спочатку керівник через підлеглу викликав до себе підприємця і повідомляв, що його господарську діяльність найближчим часом будуть перевіряти. За уникнення перевірки він пропонував заплатити хабар. Пізніше аграрія знову викликали до податкової, де йому розповідали про виявленні численні порушення і чималі штрафи у випадку перевірки. Далі підлегла податківця остаточно домовлялася про час і місце передачі грошей.

Таким чином, протягом грудня-січня 2016-2017 року вони отримали 50 тис. гривень від двох підприємців. Інспектора затримали під час передачі їй одного з грошових траншів у 8 тис. гривень. Підозрювані відсторонені від займаних посад. Максимальна санкція статті за цей злочин передбачає до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що керівника управління Госгеокадастра Луганської області Дмитра Сергєєва затримали отриманні хабара в 40 тисяч грн.