ua en ru

Харківські угоди стали передумовою анексії Криму, - Наливайченко

Харківські угоди стали передумовою анексії Криму, - Наливайченко Фото: Валентин Наливайченко (nalyvaichenko.org)

Російські війська у Крим були заведені заздалегідь, - сказав Наливайченко

Екс-глава СБУ Валентин Наливайченко заявив, що російська агресія почалася з Харківських угод. Про це Наливайченко розказав у суді журналістам після допиту щодо держзради екс-президента України Віктора Януковича, передає кореспондент РБК-Україна.

"Російська агресія почалася з Харківських угод. Янукович сприяв агресії РФ. Війська були заведені заздалегідь. Сьогодні суд мені дозволив і частково я зміг представити докази, які були зібрані. Друге: в мене залишилось переконання, що треба оприлюднювати та розсекречувати матеріали. Треба всіх запрошувати, хто був нами спійманий серед тих, хто готував агресію", - сказав Наливайченко.

За його словами, він надав об'єктивну інформацію під час свідчень.

Зазначимо, Харківські угоди - це угода між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Угода була підписана 21 квітня у Харкові Віктором Януковичем та Дмитром Медвєдєвим, згідно з якою термін перебування флоту РФ було подовжено з 2017 до 2042 року.

Зазначимо, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше Наливайченко сказав, що екс-президент України Віктор Янукович свідомо здав Крим без тиску Російської Федерації.