ua en ru

"Харківобленерго" відзвітувало про виконання інвестпрограми за 2015 рік

Протягом 2015 року АК "Харківобленерго" виконувало інвестиційну програму, основними цілями якої було підвищення надійності електричних мереж в регіоні, ремонти, технічне обслуговування мереж та інші заходи, повідомляє прес-служба компанії.

"Незважаючи на те, що фінансування програми в період з 1 січня по 31 грудня 2015 року було здійснено не в повному обсязі, компанії вдалося реалізувати низку проектів для забезпечення споживачів якісною електроенергією", - йдеться в прес-релізі.

За даними прес-служби, в рамках програми удосконалювалося управління, технічний стан електромереж, системи обліку електроенергії, розрахунків за спожиту електроенергію, а також експерти працювали над зниженням втрат електроенергії в мережах. Реалізація програми, на думку керівництва компанії, дала економічний ефект.

За даними АК "Харківобленерго", в 2015 році було заплановано інвестиційне фінансування в розмірі 243,7 млн гривень. Програма була профінансована на суму 66,2 млн грн (всього на 27% від запланованого обсягу). Всього ж компанія в рамках інвестиційної компанії освоїла 78 млн гривень. Зокрема, на модернізацію мереж, переоснащення та будівництво нових витрачено 61,7 млн грн, на боротьбу зі споживанням електроенергії понад норми - 2,5 млн грн, впровадження та розвиток інформаційних технологій - 2,9 млн грн.

Основним об'єктом інвестиційної програми АК "Харківобленерго" в 2015 р. була реконструкція підстанції 110/10 кВ "Салтівський" в Харкові. Метою реконструкції стало підвищення надійності електропостачання значної частини міста (понад 500 тис. чол. населення, велика кількість об'єктів соціальної та комунальної сфери). Для цього було виконано будівництво третьої повітряної лінії 110 кВ на підстанції 110/10 кВ "Салтівський".

Крім того, була виконана реконструкція підстанції "Красноград" (Харківська обл.) з заміною масляних вимикачів МВ-110 кВ (які експлуатувалися з 1987 р. і повністю виробили свій ресурс) на елегазові вимикачі.

Також в рамках інвестиційної програми АК "Харківобленерго" в 2015 році реалізовані:

- Реконструкція повітряної лінії 110 кВ "Підстанції Залютіно-тяг. Козача Лопань" з заміною трьох аварійних опор;

- Реконструкція повітряної лінії 110 кВ "Каштанова-Залютіно" з заміною п'яти аварійних металевих опор м. Харків.

- Реконструкція повітряної лінії 35 кВ "Чугуїв-Башкирівка" з заміною п'яти аварійних опор.

Термін експлуатації зазначених опор ліній перевищував 50-60 років.

Також в рамках програми 2015 році була виконана заміна проводів на 63,2 км ПЛ-0,4 на самонесучі ізольовані.

Крім того, була виконана реконструкція 9,69 км ВЛ 6-10 кВ, що забезпечило підвищення надійності електропостачання, збільшило пропускну здатність повітряних ліній.

"Значну увагу було приділено технічному переоснащенню електричних мереж в Харкові. Здійснено технічне переоснащення розподільних пунктів і трансформаторних підстанцій, що знаходяться в центральній частині міста: на в'їзд Трінклера, вулицях Клочківській і Кацарській, в районі Сокольники. Виконана реконструкція електричних мереж 0,4 кВ з установкою розвантажувальних комплектних трансформаторних підстанцій по вулицях Вятській, Дніпропетровській та Киргизькій. Все це дозволило скоротити протяжність ліній і поліпшити якість напруги у споживачів. У 2015 році тільки в Харкові виконана заміна опор і неізольованого дроту загальною протяжністю 12,3 км", - повідомляє прес-служба компанії.

Відзначається, що в ході виконання інвестпрограми побудовані нові кабельні лінії електропередачі загальною довжиною 14 км. Було виконано технічне переоснащення існуючих кабельних ліній з номінальною напругою 6-10 кВ.

На 2016 рік запланована заміна кабельних електричних мереж 0,4 - 6 - 10 кВ цілими ділянками.

За даними прес-служби, в 2015 році жителі смт Сахновщина отримали оновлені електричні мережі. Особливу увагу приділено ремонту електричних мереж в передмістях Харкова Вільшанах, Циркунах, Будах.

АК "Харківобленерго" постійно допомагає абонентам у виконанні робіт щодо забезпечення працездатності електричних мереж споживачів. У 2015 було замінено 306 опор повітряних ліній, виконано капітальний ремонт 22 трансформаторних підстанцій, розчищено 23 км трас повітряних ліній і абонентських електричних мереж, встановлено 4 ліхтарі вуличного освітлення.

Підкреслюється, що також за рахунок АК "Харківобленерго" в 2015 році було підключено 17 блокпостів військових частин армії і МВС, сума витрат на матеріали для яких склала понад 840 тис. грн.