ua en ru

Харківська облрада закликає Раду ухвалити закон про місцеві референдуми (виправлено)

Харківська облрада закликає Раду ухвалити закон про місцеві референдуми

Харківська обласна рада прийняла рішення від 24 квітня закликати Верховну Раду ухвалити закон про місцеві референдуми. Про це йдеться у зверненні депутатів облради, передає прес-служби відомства.

У зверненні, зокрема, йдеться про необхідність прийняття в першочерговому порядку ряду законів, а саме: "Про засади державної регіональної політики", "Про мирні зібрання", "Про місцеві референдуми", "Про право територіальних громад на об'єднання", "Про співробітництво територіальних громад".

Також викладені пропозиції про створення двопалатного парламенту з палатою депутатів і палатою регіонів. Утворення власних виконавчих органів районних та обласних рад, які візьмуть на себе більшість повноважень, делегованих обласним державним адміністраціям.

Депутати облради пропонують також обрання депутатів місцевих рад (сільських, селищних і районних) по мажоритарній системі, а склад регіональних рад формувати за змішаною системою, щоб забезпечити участь вищих місцевих представницьких органах не тільки відомих і професійних лідерів, але і представників політичних партій та громадськості.

Як зазначається, мова також йде про закріплення статусу російської мови як другої державної мови; про заборону партій, рухів, інших організацій і об'єднань, які сповідують радикалізм, неонацизм, сепаратизм, тобто спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в країні.

Крім того, викладено пропозиції щодо обмеження повноважень Державної казначейської служби у сфері розпорядження коштами місцевих бюджетів.