ua en ru

У Харкові створено громадську раду сприяння конституційній реформі

У Харкові створено громадську раду сприяння конституційній реформі

У Харкові у середу, 22 квітня, відбулося перше засідання Громадської ради Слобожанщини. Про це йдеться в повідомленні прес-служби організації.

"Рада була створена з метою сприяння конституційній реформі, для надання цьому процесу гласності шляхом залучення до обговорення реформи громадськості, експертів і фахівців", - йдеться в повідомленні.

В ході засідання ініціатори створення Громадської ради сприяння конституційній реформі висловили намір заручитися підтримкою з боку місцевих органів самоврядування, в першу чергу - Харківської обласної ради, залучити до публічного обговорення конституційної реформи фахівців.

Ініціатори відзначили, що в подальшому Рада розраховує на встановлення контактів з представниками Конституційної комісії, створеної Президентом України Петром Порошенком, з метою інформування Комісії про хід обговорення конституційної реформи громадськістю.

Відкриваючи перше засідання ради народний депутат України ІІІ-VI скликань Алла Александровська зазначила: "Наша рада створена для організації широкого громадського обговорення суті конституційної реформи. Вона повинна бути збалансованою і прозорою, враховувати інтереси жителів регіонів нашої країни. У цьому сенсі ми підтримуємо пункти мінських угод, що стосуються конституційної реформи, так як вони припускають розширення повноважень регіонів. Децентралізація в Україні повинна стати не гаслом, а реальністю".

Учасники дискусії також звернули увагу на закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". "Вкрай необхідно враховувати ті реалії, які склалися сьогодні на Донбасі", - підкреслив народний депутат України III скликання, депутат Харківської обласної ради Володимир Алексєєв.

Учасники засідання також наголосили, що питання формування нових відносин між центром і регіонами в бюджетній сфері також є актуальним для України.

У своїх виступах учасники засідання говорили і про необхідність проведення низки регіональних конференцій з усіх актуальних питань конституційної реформи. "Таке важливе питання вимагає уважного ставлення до думки народу. Від того, наскільки продуманою буде наша Конституція, залежить майбутнє нашої Батьківщини", - зазначив депутат Харківської міської ради Олексій Перепелиця.

Учасники дискусії домовилися проводити регулярні засідання з метою аналізу ходу конституційної реформи, залучати до обговорення реформи жителів регіону, представників громадських організацій, експертів і фахівців, а також вибудовувати найтісніші зв'язки з Конституційною комісією при Президенті.