ua en ru

У Харкові перекрито канал переправлення нелегалів з Росії

У Харкові перекрито канал переправлення нелегалів з Росії Фото: залізничний вокзал Харкова

За даними прокуратури, серед учасників групи - двоє працівників Держприкордонслужби

Прокуратура Харківської області та управління СБУ припинили діяльність злочинної групи, яка налагодила нелегальний канал переправлення іноземних громадян з Росії до України. Про це повідомили у прес-службі облпрокуратури.

Як зазначається, серед учасників групи - двоє працівників Державної прикордонної служби України.

"Організатор злочинної групи - військовослужбовець Харківського прикордонного загону із числа керівників середньої ланки, через свої зв'язки в іноземних діаспорах Харкова та Москви отримував "замовлення" на організацію незаконного переправлення до України іноземців. Останні з різних причин не могли перетнути кордон законно - заборона в'їзду на територію держави, перевищення терміну перебування або депортація", - йдеться в повідомленні.

За даними прокуратури, після прибуття нелегальних мігрантів до міжнародного пункту пропуску "Харків-пасажирський" на Південному залізничному вокзалі інші члени групи забезпечували безперешкодне проходження ними паспортного контролю і перетин державного кордону. "При цьому відомості про в'їзд цих осіб до України не вносилися прикордонниками до відповідних автоматизованих баз даних, а в міграційних картках або національних паспортах мігрантів проставлялися підроблені дата-штампи, що свідчили про нібито легальність їхнього перебування в Україні", - зазначили у прес-службі.

Вартість організації незаконного перетину кордону становила від 200 до 400 дол. за одного нелегала.

Як зазначається, співробітники СБУ в середу, 21 жовтня, припинили злочинну діяльність групи під час переправлення з Росії до України двох іноземних громадян. Двом учасникам злочинної групи оголошено підозру в незаконному переправленні осіб через державний кордон України. Зараз вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу. Досудове розслідування проводиться за ч.3 ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон) КК України.

Нагадаємо, українські прикордонники в рамках операції "Кордон-2015" затримали більше 1,1 тис. незаконних мігрантів.