ua en ru

ХАМАС стратила двох ізраїльських шпигунів

Воєнізоване шиїтське угрупування ХАМАС, що стоїть при владі в секторі Газа, оголосило про те, що вранці 22 червня 2013 р. в центральній в'язниці м. Гази були страчені через повішення двоє ізраїльських шпигунів. За повідомленням Associated Press, двом чоловікам були пред'явлені звинувачення в передачі відомостей розвідувального характеру ізраїльським спецслужбам.

ХАМАС не назвала імен страчених, однак зазначила, що обидва передбачуваних інформатора були "засуджені судом".

Рух ХАМАС прийшов до влади в секторі Газа в червні 2007 р. військовим шляхом в результаті збройного конфлікту з угрупованням ФАТХ після розпаду коаліційного уряду Палестинської автономії. У жовтні 2007 р. Ізраїль оголосив сектор Газа "ворожим державним утворенням" і приступив до економічної блокади території. ХАМАС знаходиться в стані конфлікту з "Аль-Кайєдою", а лідери її політичного крила проживають, за деякими відомостями, на території Сирії.

Загальна кількість страчених ХАМАС за шпигунство або співробітництво з Ізраїлем склала 16 людей. Стверджується також, що десятки людей були вбиті бойовиками без суду і слідства за аналогічними звинуваченнями.