ua en ru

ХАМАС і ФАТХ підписали угоду про примирення

столиці Єгипту Каїрі палестинські військово-політичні рухи ФАТХ і ХАМАС підписали угоду про примирення за підсумками переговорів, передає РБК з посиланням на арабський телеканал Al-Jazeera.

Сторони домовилися про формування тимчасового уряду, а також про призначення дати загальних виборів. Попередня домовленість про підписання угоди була досягнута за підсумками дискусій 27 квітня.

У церемонії брали участь глава Палестинської адміністрації Махмуд Аббас, який очолює і рух ФАТХ, а також лідер ХАМАСА Халед Машааль. Під час церемонії М.Аббас заявив, що два угруповання вирішили "перегорнути темну сторінку поділу назавжди".

Даний крок свідчить про подолання розбіжностей угруповань, котрі до недавнього моменту ворогували, зазначив представник ісламістського руху ХАМАС, що контролює Сектор Газа. За його словами, укладена офіційна угода стане важливою віхою на шляху до об'єднання Палестинської автономії.

Домовленість була досягнута за посередництва нової єгипетської влади. Як жест доброї волі влада Єгипту пообіцяла відкрити для вільного руху товарів і людей перехід Рафах, розташований на кордоні Сектора Газа, який був закритий з 2007 р.

Варто зазначити, Ізраїль негативно відреагував на перемир'я і заявив, що ФАТХ має вибирати між ХАМАСОМ та Ізраїлем.