ua en ru

Хакери з РФ підробили докази зв'язку Держдепу з російськими ЗМІ

Хакери з РФ підробили докази зв'язку Держдепу з російськими ЗМІ фото: хакери

Російські хакери сфабрикували докази співпраці Держдепу зі ЗМІ РФ

Хакери з РФ підробили "докази" того, що опозиціонер Олексій Навальний і незалежні російські ЗМІ виконують замовлення Держдепу США по підготовці в країні "кольорової революції". Відповідне дослідження опублікувала правозахисна організація Citizen Lab.

Як зазначається, фальсифікація стала можливою після отримання хакерами доступу до документів американського журналіста Девіда Сеттера, який з 2013 року працював в Москві.

До того як розмістити у відкритому доступі документи Сеттера, хакери внесли в них свої правки, змінивши їх зміст. Так, в опублікованих файлах американського журналіста з'явилася нібито його листування про розслідування про прем'єр-міністра Дмитра Медведєва і його нерухомість, а також документи про критичні публікації в російських незалежних ЗМІ, які стосуються політики Кремля.

Серед видань, які згадувалися в фальсифікованих даних зв'язку журналістів з Держдепом, були такі російські ЗМІ - РБК, "Ведомости", "Дощ" і Republic. Ці видання публікували розслідування про оточення і сім'ї президента Володимира Путіна, квартирі віце-прем'єра Ігоря Шувалова (блог Навального), дачі прем'єр-міністра Дмитра Медведєва (ФБК), фінансуванні проектів, пов'язаних з Путіним (Republic).

Повідомляється, що підміна файлів Сеттера, які повинні були стати доказами існування роботи деяких високопоставлених російських чиновників і ЗМІ з Держдепом, сталася в жовтні 2016 року. Тоді ж в державних російських виданнях з'явилися публікації про те, що США готують кольорову революцію за прикладом України.

Так, дослідники Citizen Lab з'ясували, що хакери зламали файли Сеттера за допомогою фішинг-повідомлення в електронній пошті. Фахівці Citizen Lab стверджують, що Сеттер був не єдиним постраждалим від кібератак - їх жертвами стали близько 200 осіб з 39 держав і міжнародних організацій, серед яких НАТО, ООН, Латвія, Чорногорія, Україна, Вірменія, Узбекистан та інші.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що дослідники антивірусної програми-сканера MalwareHunter виявили новий вірус-вимагач XData, який поширюється вчетверо швидше, ніж вразив недавно сотні тисяч комп'ютерів по всьому світу вірус-вимагач WannaCry.