ua en ru

Україну атакував новий вірус-вимагач

Україну атакував новий вірус-вимагач Фото: хакер

Вірус поширюється швидше WannaCry в 4 рази

Дослідники антивірусної програми-сканера MalwareHunter виявили новий вірус-вимагач XData, який поширюється вчетверо швидше, ніж вірус-вимагач WannaCry, який вразив нещодавно сотні тисяч комп'ютерів по всьому світу. Про це повідомляє Ain.ua.

"Станом на п'ятницю, 19 травня 2017 року, було підтверджено вже 135 унікальних випадків інфікування, 95% з них припало на українських користувачів. Для порівняння, у MalwareHunter стверджують, що в нашій країні вони зафіксували всього 30 постраждалих від WannaCry, що атакував понад 200 тис. користувачів по всьому світу", - йдеться в повідомленні.

Тобто, темпи поширення XData в чотири рази вищі, але вірус поки не почав масово вражати комп'ютери за межами нашої країни. Так, XData шифрує всі файли з допомогою алгоритму AES. Способів розшифровки без сплати викупу поки не знайдено.

Згідно з інформацією видання, хакери вимагають від 0,1 до 1 біткоїна в залежності від обсягу зашифрованих даних і того, постраждав окремий комп'ютер чи мережа компанії. За нинішнім курсом биткоина, викуп коливається від 5,8 тис. до 58 тис. гривень. Серед українських постраждалих в основному комп'ютерні мережі компаній.

Україну атакував новий вірус-вимагач

Фото: повідомлення зловмисників на зашифрованому диску

Після шифрування всі файли мають розширення .~xdata~. Вірус не змінює фон робочого столу, а лише має в основних каталогах текстовий файл How Can I Decrypt My Files. У ньому пояснюється, що щоб розшифрувати файли необхідно відправити спеціальний ключ по одній з email-адрес.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Північна Корея спростувала свою причетність до глобальної кібератаки вірусу WannaCry, який в минулі вихідні вразив понад 200 тис. комп'ютерів в 150 країнах.