ua en ru

Хакери атакували українські нафтогазові НДІ і правозахисні організації, - Fox News

Хакери атакували українські нафтогазові НДІ і правозахисні організації, - Fox News Фото: хакерська атака

Атаки зазнали і організації в РФ, Австрії та Саудівській Аравії

Як мінімум 70 організацій в Україні, Росії, Австрії та Саудівській Аравії постраждали в результаті масштабної хакерської атаки. Про це повідомляє телеканал Fox News, посилаючись на дані міжнародної компанії CyberX, що спеціалізується на кібербезпеці.

Більшість організацій, які зазнали хакерської атаки, розташовані в Україні. Так, серед цілей хакерів - інженерні компанії та науково-дослідні інститути в сфері нафто- і газорозподільних об'єктів, правозахисні організації і ЗМІ. Видання підкреслює, що цілий ряд цілей хакерів знаходиться в самопроголошених "Донецької і Луганської народних республіках".

Відзначається, що шкідлива програма потрапляла на комп'ютери користувачів через заражені документи Microsoft Office. Користувачі отримували фішингові листи з проханням відкрити заражений шкідливими макросами файл Microsoft Word, прикріплений до листа. Якщо відключена підтримка макросів, користувачеві показують діалогове вікно з проханням включити підтримку макросів для коректного відображення вмісту документа.

Після цього хакери отримували віддалений доступ до мікрофонів комп'ютерів, ноутбуків, смартфонів і планшетів і могли записувати розмови в їх зоні дії. Записані розмови потім завантажувалися на файлообмінник Dropbox. Таким чином, були вкрадені "сотні гігабайт даних".

CyberX підкреслює, що в результаті операції були викрадені не тільки записи розмов, але і інші персональні дані - скріншоти, документи і паролі. На думку експертів CyberX, провести таку операцію могла тільки дуже потужна організація з гарною інфраструктурою, необхідною для того, щоб розшифровувати і зберігати ці дані.

Атаки зазнали також організації в Росії, Австрії та Саудівській Аравії.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України заявила про зростання кібератак на український інтернет-простір.