ua en ru

Х.Клінтон: США готові надати будь-яку допомогу Чилі.

Державний секретар США Хілларі Клінтон заявила про готовність надати будь-яку допомогу уряду Чилі у зв'язку з руйнівним землетрусом у випадку подібного звернення з боку місцевої влади. З відповідною заявою виступила держсекретар на території аеропорту в чилійської столиці м. Сантьяго, передає Associated Press.
Крім того, Х.Клінтон зазначила, що чилійська влада цілком успішно справляється з проведенням рятувальної операції. За словами американського держсекретаря, Вашингтон не веде переговорів про відправлення військового контингенту в регіон на допомогу постраждалому від землетрусу населенню Чилі. Однак Х.Клінтон підкреслила, що США поставляють в регіон супутникові телефони, особливо необхідні в районах країни, що залишилися без мобільного та стаціонарного зв'язку.
За уточненими даними, 795 людей стали жертвами землетрусу. Крім того, згідно з попередніми оцінками фахівців, збитки від землетрусу можуть скласти від 15 млрд дол до 30 млрд дол, що відповідає 10-15% ВВП країни.
Нагадаємо, потужний землетрус силою 8,8 за шкалою Ріхтера стався 28 лютого поточного року близько 3:45 ранку за місцевим часом (10:45 за київським часом) в океані біля берегів Чилі, в 320 км на північний захід від столиці країни Сантьяго. Незабаром було зафіксовано близько десятка повторних поштовхів магнітудою від 5,0 до 6,9. Найбільше від стихії постраждали міста Консепсьйон і Вальпараїсо. Зруйновані дороги, спостерігаються перебої з питною водою.