ua en ru

Х.Северінсен: Гельсінська комісія проведе розслідування щодо затримання представників опозиції в Україні

Гельсінська комісія планує провести розслідування щодо затримання представників опозиції в Україні. Про це екс-співголова моніторингового комітету Парламентської асамблеї ради Європи (ПАРЄ) з питань України Ханне Северінсен заявила сьогодні під час прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
Х.Северінсен зазначила, що в зв'язку з частими переслідуваннями з боку влади в Україні представників опозиції, Гельсінська комісія занепокоїлась ситуацією в Україні.
"Ми маємо Гельсінську комісію. Мій колега, колишній заступник голови Служби безпеки Данії, спостерігає за Україною, і взяв під свій нагляд ситуацію щодо арештів представників опозиції...Гельсінська комісія вирішила вкласти ресурс, і провести розслідування з цього приводу, і мій колега, його звати Мікель Лумбур, він може фахово розібратися з ситуацією. Він займається розслідуваннями багато років, і може зробити законодавчий аналіз", - сказала вона.
При цьому Х.Северінсен зазначила, що М.Лумбур збирався приїхати цього тижня в Україну, щоб зробити особистий аналіз справи екс-міністра МВС Юрія Луценка, але в зв'язку з продовженням терміну його арешту, наразі немає можливості зібрати повні дані щодо цієї справи.

Гельсінкська комісія - незалежне агентство уряду США, створене в 1976 р. для того, щоб відстежувати виконання принципів Гельсінських угод. У нього входять дев'ять сенаторів США, дев'ять конгресменів і по одному представнику від держдепартаменту США, від Міністерства оборони і від Міністерства торгівлі.