ua en ru

Х.Клінтон закликала країни Центральної Азії поліпшити ситуацію з дотримання прав людини

Держсекретар США Хілларі Клінтон, яка починає свій триденний візит до Центральної Азії з Казахстану, вчора заявила, що адміністрація президента Барака Обами має намір продовжувати закликати країни регіону до поліпшення ситуації в плані дотримання прав людини. Х.Клінтон бере участь у саміті Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), що проходить в Астані, передає радіостанція "Голос Америки".

Х.Клінтон однозначно дала зрозуміти, що адміністрація Б.Обами залишається прихильною положенням Гельсінкських угод 1975 р., що стосуються прав людини, особливо стосовно до Центральної Азії. На основі цих угод була створена ОБСЄ.

Під час зустрічі зі студентами і активістами громадянського суспільства з усього регіону, що відбулася в Астані, Х.Клінтон високо оцінила зусилля Казахстану щодо організації цього заходу, разом з тим знову згадавши про стурбованість США щодо стану справ у країні в плані цивільних прав і темпів побудови демократичного суспільства .

Держсекретар відзначила, що уряд Казахстану і президент країни Нурсултан Назарбаєв в цілому досягли більш істотного прогресу, ніж інші країни регіону, в плані економічного розвитку і в інших областях.

Під час саміту ОБСЄ Х.Клінтон повинна провести ряд двосторонніх зустрічей з іншими високопоставленими державними діячами, зокрема, з президентом Росії Дмитром Медведєвим і канцлером Німеччини Ангелою Меркель.