ua en ru

Грузія засудила вибори до Держдуми РФ в Абхазії і Південній Осетії

Грузія засудила вибори до Держдуми РФ в Абхазії і Південній Осетії Фото: здание МИД Грузии

МЗС Грузії закликав міжнародну спільноту дати належну оцінку і відреагувати на незаконні дії РФ

Росія незаконно відкрила в Абхазії та Цхінвальському регіоні (Південна Осетія) 21 виборчу дільницю для проведення голосування на виборах до Держдуми РФ 18 вересня. Про це йдеться в заяві грузинського МЗС, опублікованій на сайті міністерства.

За рішенням глави Центрвиборчкому РФ, понад 114 тисяч осіб, які проживають в окупованих Абхазькому та Цхінвальському регіонах, були внесені до списків виборців різних суб'єктів РФ і голосують за кандидатів у мажоритарних округах, зауважує офіційний Тбілісі.

Ще від початку 2000-х років жителям цих територій незаконно видають російські паспорти, і в 2011-2012 роках вони незаконно брали участь у голосуванні на парламентських та президентських виборах у РФ, йдеться в заяві.

"Вищезгаданими діями РФ нехтує затвердженими Статутом ООН головними принципами, такими як недоторканність міжнародно-визнаних кордонів та невтручання у внутрішні справи", - вказує офіційний Тбілісі.

МЗС Грузії також засудив проведення виборів до Держдуми в окупованих регіонах Грузії як "черговий вияв політики анексії Москви, яка грубо порушує основоположні норми міжнародного права", та закликав міжнародну спільноту дати належну оцінку і відреагувати на незаконні дії РФ, спрямовані на порушення суверенітету і територіальної цілісності Грузії.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві закордонних справ України назвали вибори в Держдуму РФ, які проходили 18 вересня, нелегітимними і незаконними.