ua en ru

Грузія наполягає на розслідуванні катування військовополонених

Грузія наполягає на розслідуванні катування військовополонених Фото: Міжнародний кримінальний суд

Грузія хоче, щоб під час розслідування військових злочинів у грузино-російській війні особливу увагу приділили фактами вбивств і тортур грузинських військовополонених у 2008 р.

Представники міністерства юстиції та прокуратури Грузії підняли на зустрічі з прокурором Міжнародного кримінального суду (МКС) Фату Бенсуда в Тбілісі питання про розслідування фактів вбивств і тортур грузинських військовополонених в 2008 р. Про це повідомляє BBC, посилаючись на заяву міністра юстиції Грузії Тея Цулукіані.

"Це розслідування не буде вважатися повноцінним, якщо Гаазька прокуратура не розслідує факти вбивств і катувань наших грузинських військовополонених. Я задала питання, що одним із головних напрямків цього розслідування мають бути тортури і вбивства Георгія Анцухелидзе, Кахи Хубулури, Ушанги Сопромадзе, а також факти катувань і нелюдського відношення до іншим 23 грузинським військовополоненим", - заявила Цулукіані.

Наголошується, Фату Бенсуда прибула до Грузії відразу після звернення до суддів Міжнародного кримінального суду з проханням дати санкцію на розслідування можливих військових злочинів і злочинів проти людяності в ході збройного конфлікту в Грузії в серпні 2008 року.
Прокурор просить надати санкцію на проведення розслідування ситуації в Грузії в період з 1 липня 2008 року по 10 жовтня 2008 року.
Згідно з прес-релізом суду, прокурор має достатні підстави вважати, що під час конфлікту були здійснені військові злочини і злочини проти людства.
"До них відносяться можливі злочини, вчинені в рамках кампанії по висилці етнічних грузин з Південної Осетії, а також напади на миротворців з боку грузинських і південноосетинських збройних сил", - йдеться в повідомленні суду.
Конфліктом серпня 2008 року в Гаазькому суді зацікавилися відразу після припинення бойових дій, проте до цих пір ніяких процесуальних рішень суд не прийняв.

Нагадаємо, Суд в Гаазі допустив розслідування збройного конфлікту в Південній Осетії 2008 року.

Як повідомлялося раніше, у серпні Росія знову перенесла кордон Південної Осетії.