ua en ru

У Грузії протестувальники штурмують парламент

У Грузії протестувальники штурмують парламент Фото: протест у Грузії (з відкритих джерел)

У протестах постраждали понад півсотні людей

У Грузії демонстранти розпочали штурм будівлі грузинського парламенту через виступ у ньому російських політиків. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Imedi.

Як повідомляється, у четвер, 20 червня, тисячі осіб вийшли на акції протесту через виступ російських політиків у парламенті Грузії. До протестувальників також приєдналися представники різних грузинських опозиційних партій.

Опубліковано რადიო თავისუფლება Четвер, 20 червня 2019 р.

Демонстранти будують барикади

У Тбілісі ситуація на мітингу біля будівлі парламенту Грузії вночі 21 червня залишається напруженою, мітингувальники будують барикади. Як передає грузинська служба "Радіо Свобода", учасники акції на проспекті Руставелі в Тбілісі для спорудження бар'єру складають на проїжджій частині стільці, столи, сміттєві урни.

У Грузії протестувальники штурмують парламент

На мітингах у Тбілісі постраждали 52 людини

Увечері 20 червня в результаті сутичок під час демонстрацій біля будівлі грузинського парламенту постраждали 14 мітингувальників. За даними Міністерства охорони здоров'я Грузії, ушкодження також отримали 38 правоохоронців. Як заявляють у відомстві, поки немає інформації, від чого вони постраждали, крім сльозогінного газу.

Поліція застосувала сльозогінний газ

Грузинські правоохоронці застосували сльозогінний газ проти активістів, які мітингують перед будівлею парламенту країни. Як повідомляє "Ехо Кавказу", деякі учасники акції залишає територію біля парламенту, закриваючи обличчя, демонстранти скандують "Ганьба!".

Прем'єр Грузії прибув до парламенту

Прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе увечері 20 червня прибув до парламенту. У парламенті Грузії також знаходяться глава МВС Георгій Гахарія і голова Спеціальної служби державної охорони Анзор Чубінідзе.

Як повідомляє "Ехо Кавказу", Чубінідзе закликав журналістів покинути парламент, зазначивши, що ситуація небезпечна, і в парламенті повинні залишитися тільки депутати.

За даними місцевих ЗМІ, Гахарія заявив, що піде у відставку "як тільки знадобиться". У свою чергу, голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що не має наміру серйозно коментувати вимогу опозиції про свою відставку. Також місцеві ЗМІ повідомляють, що спікера парламенту в Грузії немає, він знаходиться в Азербайджані з офіційним візитом.

У Грузії протестувальники вимагаю відставки глав парламенту, МВС та СГБ

Ввечері 20 червня протестувальники розпочали штурм будівлі парламенту. Натовп демонстрантів намагається прорвати поліцейський кордон біля входу в парламент. Крім того, декільком демонстрантам все ж вдалося прорватися до внутрішнього подвір'я будівлі.

Протестувальники вимагають відставки трьох високопоставлених чиновників - голови парламенту Іраклія Кобахідзе, глави МВС Георгія Гахарія і глави СДБ Вахтанга Гомелаурі.

У свою чергу, в МВС Грузії закликали учасників протесту покинути територію парламенту.

"Міністерство внутрішніх справ закликає учасників акції протесту негайно припинити порушення закону і насильства, не слідувати провокаціям, підкоритися запиту поліції і покинути територію парламенту. В іншому випадку поліція вживатиме заходи, передбачені законом", - йдеться у заяві грузинського відомства.