ua en ru

У Грузії близько 30 тисяч людей виступили на підтримку свободи слова

У Грузії близько 30 тисяч людей виступили на підтримку свободи слова Фото: тисячний протест у Тбілісі на захист "Руставі-2"

У центрі Тбілісі 19 лютого біля будівлі парламенту люди вийшли на захист телеканалу "Руставі-2"

У грузинській столиці пройшла багатотисячна акція на підтримку телеканалу "Руставі 2", а також загалом свободи слова в країні. Про це повідомляє DW.

Зазначено, що 19 лютого в центрі Тбілісі біля будівлі парламенту зібралися працівники самого телеканалу, представники політичних сил, неурядових організацій та активісти. Загалом в акції взяли участь близько 30 тисяч осіб. Громадський виступ завершився без ексцесів.

"Свобода слова - не лозунг, це вибір грузинського народу. Якщо не буде різних точок зору, буде лише погляд уряду. Це буде не демократія, а диктатура", - заявив на акції заступник гендиректора телеканалу Заал Удумашвілі.

Також він закинув владі Грузії спробу змінити редакційну політику "Руставі 2" через судові маніпуляції. Напередодні телекомпанія припинила мовлення на знак протесту проти "тиску влади" і закликала вийти на демонстрацію.

Процес щодо встановлення власника телеканалу триває близько двох років. Екс-власник "Руставі 2" Кібар Халваші вимагає в судовому порядку повернути йому акції ЗМІ, які він у 2006 році начебто під тиском влади на чолі з Міхеїлом Саакашвілі продав. Суд Тбілісі задовольнив його вимоги, пізніше вердикт підтвердив апеляційний суд. Справу розглядає Верховний суд Грузії.

Нині телеканал підконтрольний братам Караманішвілі, які проживають за кордоном. Чинна влада Грузії неодноразово заявляла, що реальним власником "Руставі 2" є Саакашвілі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Тбілісі (Грузія) увечері 11 січня було скоєно напад на зятя президента країни Георгія Маргвелашвілі Міндія Гогочурі.