ua en ru

Група "Приват" оформила контроль над "Укртатнафтою", - КРУ

За підсумками перевірки результатів роботи "Укртатнафти" в 2008-2010 роках в Головному контрольно-ревізійному управлінні (ГоловКРУ) повідомили вчора, що компанія "Корсан" сконцентрувала 48,2% акцій "Укртатнафти", "Вілоріс" - 8,61%. Обидві компанії пов'язують з групою "Приват". Таким чином, опосередковано вони володіють 56,8% "Укртатнафти". Решта акцій належить НАК "Нафтогаз України", пише "Комерсант-Україна".

До жовтня 2007 року контроль над "Укртатнафтою" здійснювали татарстанські партнери компанії - Мінземвласності Татарстану (28,77%), "Татнефть" (8,61%) і аффілійовані з нею Amruz Trading (8,34%) і Seagroup International (9,96%). Але в результаті низки судових рішень ці акції були продані компаніям, пов'язаним з групою "Приват". Після цього "Татнефть" припинила поставки "Укртатнафті" і почала судовий процес відносно України в Міжнародному арбітражному суді в Парижі, пред'явивши претензії на суму 2,4 млрд дол.

Назви структур групи "Приват", які отримали контроль над підприємством, не розголошуються до цих пір. Зараз група вирішила перекласти акції з них на "Корсан" і "Вілоріс", оформивши, таким чином, контроль над 56,8% акцій "Укртатнафти", пояснило джерело в групі. "Структура власності Кременчуцького НПЗ багато раз змінювалася, сьогодні ми вийшли на цілком зрозумілу схему - завод належатиме двом компаніям, що входять до групи", - говорить джерело. За його словами, це дозволить ефективно реалізувати плани з об'єднання "Укртатнафти" з "Укрнафтою" (40% акцій контролюється групою "Приват"). "Ми виступаємо за таке злиття, оскільки воно дозволить налагодити прямі поставки нафти на НПЗ без проведення аукціонів з її продажу. Це понизить витрати і дозволить налагодити економічно ефективну роботу підприємства", - заявило джерело.